Дуда про військову базу США у Польщі - питання уже вирішене

Дуда про військову базу США у Польщі - питання уже вирішене

Укрінформ
Рішення про розміщення американської військової бази на постійній основі в Польщі вже прийнято, залишилося тільки вирішити технічні питання.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в ефірі телеканалу Polsat News.

“Ті, хто знається на американській внутрішній політиці, кажуть: якщо ведуться настільки предметні розмови і Білий дім дуже серйозно цікавиться цією темою, це означає, що, насправді, рішення вже прийнято, залишаються тільки технічні питання”, - підкреслив Дуда.

Він зауважив, що у питанні створення американської бази в Польщі потрібно розрізняти два аспекти: прийняття офіційного рішення і фактичне створення бази.

Президент зазначив, що створення інфраструктури цієї бази триватиме більше року.

Дуда зауважив, що будівництво у країні американської бази підвищить безпеку і слугуватиме стримувальним чинником для Росії.

“Я собі не пригадую, аби Росія коли-небудь наважилася атакувати країну, в якій є американські військові”, - підкреслив Дуда.

Водночас, він додав, що це не звільняє Польщу від відповідальності щодо посилення власної армії.

Читайте також: Дуду "повалив на землю" фотошоп його знімка з Трампом

Як повідомлялося, нещодавно під час спільної прес-конференції у Вашингтоні з президентом Польщі Анджеєм Дудою президент США Дональд Трамп схвалив рішення Варшави про виділення $1,5-2 млрд на будівництво інфраструктури під американську військову базу на території країни. Тоді Дуда жартома зауважив, що її можна було б назвати “Форт Трамп”.

Станом на сьогодні на території Польщі дислокуються понад 3 тис. американських військовослужбовців, які перебувають там на ротаційній основі. Зокрема, у рамках зміцненої передової присутності НАТО (Enhanced Forward Presence - EFP) поблизу міста Ожиш (північний схід Польщі) розміщуються кількасот американських військовослужбовців у складі бойової батальйонної групи. Крім того, у кількох гарнізонах (Жагань, Свентошув, Сквежин і Болеславець) на заході Польщі у межах ініціативи зміцнення Європейського регіону (European Reassurance Initiative - ERI) дислокуються підрозділи бойової групи бронетанкової бригади США. Додатково у Польщі розміщений також повітряний компонент зі складу бригади бойової авіації, а в населеному пункті Редзікув на півночі країни будується американська база - елемент системи ПРО системи Aegis Ashore.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-