Лідери країн ЄС погодилися провести саміт щодо Brexit - ЗМІ дізналися дату

Лідери країн ЄС погодилися провести саміт щодо Brexit - ЗМІ дізналися дату

Укрінформ
Глави держав та урядів країн-членів Європейського Союзу підтримали ідею провести у листопаді ще одну зустріч найвищого рівня для обговорення виходу Великої Британії з ЄС.

Про це заявив федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц під час неформального саміту у Зальцбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Лідери держав та урядів підтримали це (проведення саміту ЄС щодо Brexit у листопаді – ред.)", - сказав він.

За словами Курца, наразі між ЄС та Великою Британією залишаються розбіжності щодо Brexit. При цьому він висловив сподівання, що Європарламент та британський парламент підтримають компроміс щодо угоди про вихід Британії з ЄС. Обидва законодавчі органи мають ратифікувати угоду, розробка якої триває, до 29 березня 2019 року, коли формально і відбудеться Brexit.

Обговорення теми Brexit відбулося на саміті у Зальцбурзі ввечері у середу. Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей запропонувала 27-м своїм європейським колегам зосередитися на досягненні угоди щодо Brexit, заявивши, що її потрібно укласти протягом наступних двох місяців і що переговори не будуть далі продовжені. Вона також пообіцяла, що серед пріоритетів Лондона в цьому напрямку – підтримка економічних зв’язків та забезпечення дотримання обіцянок, даних Північній Ірландії.

У четвер 27 глав держав та урядів ЄС обговорюють тему Brexit вже без очільниці британського уряду. Очікується, що з доповіддю з цієї теми виступить глава делегації Євросоюзу на переговорах щодо Brexit Мішель Барньє.

Читайте також: Саміт ЄС обговорить кібербезпеку, мігрантів та Brexit

Водночас в інтерв’ю BBC двоє лідерів країн ЄС заявили, що сподіваються на те, що Лондон проведе ще один референдум щодо Brexit, в очікуванні протилежних результатів голосування. Так, прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат заявив, що більшість його колег хотіли б, щоб сталося "майже неможливе". Глава уряду Чехії Андрей Бабіш також висловив сподівання, що населення Британії змінить свою думку щодо виходу з ЄС під час повторного голосування.

Як повідомило у четвер агентство Austria Presse Agentur, спеціальний саміт глав держав та урядів Європейського Союзу для обговорення Brexit відбудеться 17-18 листопада у Брюсселі.

"Євросоюз проведе 17-18 листопада у Брюсселі спеціальний саміт щодо Brexit", - повідомляє АРА з посиланням на дипломатичні джерела, які беруть участь у сьогоднішньому неформальному саміті ЄС в Зальцбургу.

Зазначається, що на зустрічі у Брюсселі мають бути обговорені фінальні питання договору про вихід Великої Британії з ЄС. "В останні хвилини буде вирішено, чи буде угода про вихід Британії, чи ж після кінця березня мова йтиме про важкий Brexit", - зазначається у повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-