Японія відмовилася підписувати з РФ мирний договір на умовах Путіна

Японія відмовилася підписувати з РФ мирний договір на умовах Путіна

Укрінформ
Японська сторона проігнорувала пропозицію президента РФ Володимира Путіна підписати мирну угоду між двома країнами "без умов", тобто до врегулювання суперечки навколо островів Курильської гряди.

Про ситуацію, що виникла на пленарному засіданні щорічної Східного економічного форуму у Владивостоці повідомляє Japan Times.

"Ми будемо продовжувати наполягати на наших переговорах з Росією, спираючись на традиційну політику Японії щодо територіальної суперечки", - цитує видання секретаря кабінету міністрів Японії Есихиде Суга.

Так він прокоментував раптову пропозицію Путіна підписати угоду до кінця року.

"Давайте укладемо мирну угоду до кінця року без будь-яких попередніх умов", - заявив російський керівник на засіданні.

Високопоставлений японський чиновник сказав, що Токіо вважає, що відверте висловлювання Путіна неофіційне й не заслуговує офіційного дипломатичного протесту. "Було б смішно, якби ми коментували кожне висловлювання, яке він робить", - сказав Суга.

Прем'єр-міністр Японії Сінзо Абе в своєму виступі назвав ситуацію, коли в Японії і Росії немає мирного договору через 70 років з моменту закінчення війни, "ненормальною". При цьому він закликав Путіна просуватися вперед з переговорами: "Якщо ми цього не зробимо зараз, то коли? Якщо не ми, то хто?"

Читайте також: Путін запропонував Японії до кінця року укласти мирний договір

У минулий понеділок Абе зустрівся з Путіним в 22-й раз. Але в їх переговорах не відбулося прориву в питанні островів, які Японія називає своїми північними територіями, а Росія - Південними Курилами. Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї відійшли СРСР після поразки Японії у Другій світовій війні.

Наразі Японія прагне вийти з "територіального глухого кута" шляхом зміцнення заходів довіри з Росією за допомогою економічного співробітництва на спірних островах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-