Путін запропонував Японії до кінця року укласти мирний договір

Путін запропонував Японії до кінця року укласти мирний договір

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін на пленарному засіданні Східного економічного форуму запропонував Японії до кінця 2018 року укласти мирний договір без попередніх умов.

Про це повідомляє «Комерсант».

«Ось яка ідея прийшла мені в голову: давайте укладемо мирний договір, але не зараз, а до кінця року. Без будь-яких попередніх умов», - сказав Путін.

За його словами, на основі цього мирного договору Росія і Японія «як друзі продовжать вирішувати всі спірні питання» і це, нібито, «полегшило б вирішення всіх проблем», які Японія і Росія як правонаступник СРСР не можуть вирішити 70 років.

Раніше прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, який приїхав з візитом до Росії, заявив, що він і Володимир Путін докладуть усіх зусиль для укладення мирного договору. На думку японського прем'єра, нові підходи до двосторонніх відносин «змінюють риси японсько-російського співробітництва».

Читайте також: Японія протестує через російські винищувачі на Курилах

Як відомо, чотири острови Курильської гряди - Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї - викликають територіальні розбіжності між двома країнами з кінця Другої світової війни, коли Радянський союз привласнив собі території, що належали Японії. Проблема статусу цих островів залишається головною перешкодою на шляху до укладення мирного договору. Японія заявляє про свої права на них. Росія наполягає на своєму суверенітеті над островами.

Як повідомляв Укрінформ, за даними японських вчених, майже 60% населення окупованих СРСР, а потім Росією японських островів Курильської гряди можуть становити українці, яких було примусово переселено сюди радянською владою після захоплення островів 1945 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-