Японія протестує через російські винищувачі на Курилах

Японія протестує через російські винищувачі на Курилах

Укрінформ
Уряд Японії висловив Росії протест у зв'язку з розміщенням на острові Ітуруп (Південні Курили) російських винищувачів Су-35С.

Про це заявив на брифінгу генеральний секретар уряду Японії Есіхіде Суга, повідомляє Радіо Свобода.

«Дії Росії йдуть врозріз з позицією Японії й викликають якнайглибший жаль», - заявив Суга.

Проте Токіо, за його словами, продовжить активний діалог з Москвою для вирішення питання приналежності чотирьох островів Курильської гряди й укладення мирного договору. Протест було виражено Міністерству закордонних справ Росії через японське посольство у Москві.

Читайте також: Спека в Японії встановила новий рекорд

Винищувачі Су-35С були розміщені в аеропорту Ясний на острові Ітуруп минулого тижня.

Раніше, 17 червня, уряд Японії висловив співчуття у зв'язку із запланованими на острові ракетними стрільбами. Російська сторона у відповідь заявила, що навчання проводяться на національній території.

Чотири острови Курильської гряди - Ітуруп, Шікотан, Кунашир і Хабомаї - викликають територіальні розбіжності між двома країнами з кінця Другої світової війни, коли Радянський союз присвоїв собі території, що належали Японії. Проблема статусу цих островів залишається головною перешкодою на шляху до укладення мирного договору. Японія заявляє про свої права на них. Росія наполягає на своєму суверенітеті над островами.

Як повідомляв Укрінформ, за даними японських учених, майже 60% населення окупованих СРСР, а потім Росією японських островів Курильської гряди можуть становити українці, які були примусово переселені сюди радянською владою після захоплення островів у 1945 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-