Лише Вселенський патріархат встановлює канонічний порядок — Варфоломій

Лише Вселенський патріархат встановлює канонічний порядок — Варфоломій

Укрінформ
Вселенський патріархат має виключні права на вирішення проблем православного світу.

Про це заявив Вселенський патріарх Варфоломій на Синаксисі (Архієрейському соборі), що завершився у Стамбулі, повідомляє "Інтерфакс".

"Вселенський патріархат несе відповідальність за встановлення церковного і канонічного порядку, оскільки тільки він має канонічну привілею (...) для виконання цього вищого та виключного обов'язку (...) Якщо Вселенський патріархат відмовиться від своєї відповідальності і піде з міжправославної сцени, то помісні церкви діятимуть "як вівці без пастиря", - сказав Патріарх Варфоломій.

Однією з головних тем високого зібрання були "питання, що представляють міжправославний інтерес", зокрема про надання Томосу про створення в Україні єдиної помісної православної церкви.

Патріарх Варфоломій у своєму програмному виступі на Синаксисі припустив, що спроби вирішувати міжнародні проблеми без участі Константинополя призведе до невдач.

Читайте також: Вселенський патріарх не визнає московської церковної юрисдикції над Україною

"Часом ми стикаємося з випробуваннями і спокусами саме тому, що деякі люди помилково вважають, що нібито можуть любити православну церкву, а не Вселенський патріархат, забуваючи, що він втілює справжній етос православ'я", - заявив патріарх.

Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням надати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Української православної церкви.

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-