В Австрії проходить неформальний саміт міністрів оборони країн ЄС

В Австрії проходить неформальний саміт міністрів оборони країн ЄС

Укрінформ
Неформальне засідання керівників оборонних відомств країн-членів Європейського Союзу стартувало у середу ввечері у Відні в рамках головування Австрії у Раді ЄС.

Зустріч, яка триватиме два дні, розпочалася у Віденському військово-історичному музеї з привітань міністра оборони Австрії Маріо Кунасека та Верховного представника ЄС із зовнішньої політики і безпеки Федеріки Могеріні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Офіційна програма зустрічі у середу передбачала лише екскурсію музеєм та групове фото. Пленарне засідання розпочнеться у четвер о 9-й ранку за місцевим часом (10.00 за Києвом). Опівдні запланована спільна прес-конференція міністра оборони Австрії та Верховного представника ЄС із зовнішньої політики і безпеки.

На неформальний оборонний саміт прибули 20 міністрів оборони країн-членів ЄС, решта країн Союзу представлені держсекретарями та іншими держслужбовцями. Крім Ф.Могеріні, участь у засіданнях візьмуть заступник Генерального секретаря ООН з операцій з підтримання миру Жан-П'єр Лакруа та заступник Генерального секретаря НАТО Роуз Гетемюллер.

Читайте також: РФ відпрацьовує сценарії гібридної війни саме в Україні - Грібаускайте

Як повідомляє "Австрійське агентство преси" (APA), головною темою консультацій, які очолить Ф.Могеріні, стане посилення співпраці в оборонній сфері з країнами Південно-Східної Європи. Також серед тем обговорення – розбудова військової співпраці всередині Євросоюзу (в рамках програми Постійного структурованого співробітництва у сфері безпеки та оборони (PESCO), фінансування сфери оборони (Європейський оборонний фонд), обговорення перспектив оперативного плану морської місії ЄС "Софія", яка займається порятунком мігрантів в Середземному морі.

Міністр оборони Австрії Маріо Кунасек також заявив, що в ході засідання підніме для обговорення тему "європеїзації австрійської моделі підтримки", спрямованої на захист зовнішніх кордонів ЄС і яка полягає у посилення прикордонників військовими підрозділами.

Поруч з цим, "Віденська газета" повідомляє, що серед головних тем зустрічі європейських міністрів оборони знаходиться і, поруч з кризами на Близькому та Середньому Сході, і ситуація в Україні, а також трансатлантичні відносини.

Як відомо, у четвер після обіду у Відні стартує дводенне засідання міністрів закордонних справ ЄС, яке також носить неформальний характер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-