Судова реформа в Румунії підриває довіру до самої системи - єврокомісар

Судова реформа в Румунії підриває довіру до самої системи - єврокомісар

Укрінформ
Єврокомісар з питань юстиції Вера Юрова розкритикувала заплановану в Румунії судову реформу. 

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Законопроекти румунського уряду в їх сукупності загрожують незалежності суддів і обмежують компетенцію прокурорів. Тим самим вони підривають довіру громадськості до судової системи", - заявила Юрова.

На її думку, було б "вельми до речі", якби плани румунського уряду з проведення судової реформи були ще раз перероблені.

Тим часом, у Румунії вже кілька днів не стихають масові протести проти уряду. 12 серпня кілька тисяч людей знову зібралися на площі Перемоги в Бухаресті, днем раніше в демонстрації на площі Перемоги взяли участь більше ніж 15 тисяч людей.

Найбільш масові демонстрації відбулися 10 серпня, коли на вулиці Бухареста вийшли до 80 тисяч людей. Менші акції протесту проти політики прем'єр-міністра Віоріки Денчиле відбулися в містах Сібіу і Тімішоара.

У столиці Румунії сталися зіткнення з жандармерією, яка застосувала водомети і сльозогінний газ, понад 400 осіб звернулися за медичною допомогою. Пізніше президент Румунії Клаус Йоханніс засудив поведінку жандармів і зажадав пояснень від міністра внутрішніх справ. Прокуратура порушила кримінальну справу через дії жандармерії.

Читайте також: У Румунії тривають антиурядові протести

У липні більшість румунських парламентарів висловилися за послаблення законодавства по боротьбі з корупцією. У тому ж місяці президент за рішенням Конституційного суду звільнив главу Національного антикорупційного управління Лауру Ковеши. Її прихильники пов'язують це з розслідуванням випадків корупції серед членів правлячої Соціал-демократичної партії.

Вуличні акції протесту в Бухаресті і ряді інших міст почалися в січні 2017 року після оприлюднення урядового декрету про декриміналізацію ряду корупційних злочинів. Акції щодня збирали від 200 до 250 тисяч людей в кількох містах. У лютому в протестах взяли участь близько 600 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-