Американський суд зобов'язав Monsanto виплатити $289 мільйонів хворому на рак

Американський суд зобов'язав Monsanto виплатити $289 мільйонів хворому на рак

Укрінформ
Суд Сан-Франциско зобов'язав агроконцерн Monsanto виплатити невиліковно хворому на рак громадянину США 290 млн доларів.

Про це повідомляє Express.

«Американський суд зобов'язав агроконцерн Monsanto виплатити майже 290 мільйонів доларів (254 млн євро) компенсації за страждання, оскільки його гербіциди, що містять гліфосат, можливо, стали причиною захворювання на рак.

Кошти стягнуті на користь колишнього завгоспа Дьюайне Джонсона, невиліковно хворого на лімфому, в чому звинувачує гербіциди Monsanto. 46-річний позивач використовував велику кількість гербіцидів під час своєї роботи двірником шкіл.

Суд присяжних обгрунтував вирок тим, що концерн не попередив клієнтів про ризик розвитку захворювання, класифікувавши це як «підступність».

Виробник негайно після суду в п'ятницю оголосив, що оскаржуватиме вирок. У заяві говориться, що продукти мають «40-річну історію безпечного використання» і продовжують залишатися «важливим, ефективним і безпечним інструментом» для користувачів.

Віце-президент Monsanto Скотт Партрідж заявив, що «журі прийняло неправильне рішення» і що наукові дослідження говорять про те, що гліфосат абсолютно нешкідливий.

Читайте також: Супрун розповіла, що окрім раку загрожує курцям

Йдеться про препарати Roundup і RangerPro для знищення бур'янів. Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA), а також регулюючі органи в ЄС і Німеччини дійшли висновку, що гербіцид не несе ризику захворювання на рак. Міжнародне ж агентство з дослідження раку (МАВР), яке входить до складу Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), навпаки, три роки тому заявляло, що гліфосат «ймовірно, канцерогенний для людини».

Нинішній вердикт - лише вершина айсберга, аналогічні позови подали вже сотні інших хворих. У США тисячі людей, які страждають на рак, звинувачують Monsanto в своїй хворобі. Лише федеральний суддя в Сан-Франциско розглянув понад 400 таких позовів минулого місяця.

Американську компанію Monsanto, що є одним з лідерів на світовому ринку насіння і гербіцидів, в червні цього року поглинув німецький концерн Bayer.

Фото: AP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-