Санкції проти РФ через застосування хімзброї введуть поетапно - Держдеп

Санкції проти РФ через застосування хімзброї введуть поетапно - Держдеп

Укрінформ
Нова хвиля санкцій США проти Росії через застосування нею нервово-паралітичної речовини "Новічок" у Великій Британії проводитиметься у два етапи, але водночас матиме винятки.

Про це розповів представник Державного департаменту США під час спеціального телефонного брифінгу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Згідно з цим актом (оголошеним Держдепом 8 серпня - ред.) ми маємо намір застосувати санкції проти Російської Федерації у ряді сфер, найважливішою з яких є заборона на всі товари чи технології, які контролюються Міністерством торгівлі відповідно до Правил експортного адміністрування", - зауважив представник зовнішньополітичного відомства, додавши, що йдеться передусім про сферу безпеки й оборони.

Він пояснив, що нині на кожен вид цих товарів необхідно отримати ліцензію. Після запровадження санкцій діятиме презумпція відмови для таких заявок.

У Держдепартаменті нагадали, що запланована дата набуття чинності санкціями – 22 серпня, після проходження відповідної процедури нотифікації Конгресу. Це буде перший етап. 

Другий етап передбачає посилення обмежень, якщо Росія впродовж 90 днів не виконає низку вимог щодо хімічної і бактеріологічної зброї. Ці умови передбачають, зокрема, припинення використання Росією хімічної та бактеріологічної зброї. Крім того, РФ має забезпечити "надійні гарантії", що в майбутньому не буде займатися такою діяльністю та готова надати можливість перевірки на місцях для експертів ООН або інших міжнародно визнаних структур. Це необхідно для того, аби пересвідчитись, що РФ припинила розробку, виробництво та використання хімічної та бактеріологічної зброї. 

Читайте також: Британія привітала рішення США про нові санкції проти Росії

Водночас, за словами чиновника, санкції проти РФ матимуть винятки. Зокрема, триватиме іноземна допомога російському народу. Крім того, обмеження не стосуватимуться спільних програм у сфері мирного космосу, а також окремих напрямів цивільної авіації. При цьому підкреслюється, що кожне таке рішення розглядатиметься американською стороною окремо. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-