У Білорусі відпустили редактора порталу TUT.BY

У Білорусі відпустили редактора порталу TUT.BY

Укрінформ
Слідчий комітет Республіки Білорусь відпустив редактора TUT.BY Галину Уласик після двох діб перебування у слідчому ізоляторі.

Про це повідомляє TUT.BY.

"Редактора TUT.BY Галину Уласик відпускають після допиту у Слідчому комітеті. Про це повідомила дочка Галини з посиланням на адвоката Андрія Санковича. Після трьох годин дня Галина залишила будівлю СК", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, Уласик відпустили в статусі підозрюваної, розголошувати подробиці справи вона не може.

Разом з нею були затримані головний редактор TUT.BY Марина Золотова, редактор порталу Ганна Калтигіна і журналіст Ганна Єрмаченок, а також журналіст БелаПАН Тетяна Коровенкова.

Як повідомлялося, 7 серпня в офісах компаній TUT.BY і БелаПАН пройшли обшуки і затримання. Серед затриманих опинилися редактори і журналіст TUT.BY - Марина Золотова, Ганна Калтигіна, Галина Уласик і Ганна єрмаченок, а також політичний оглядач БелаПАН Тетяна Коровенкова. Ще кількох редакторів TUT.BY після допиту відпустили.

Читайте також: У Білорусі затримали головреда БелаПАН

У СК заявили, що проти журналістів порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 349 КК (несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації, вчинений з іншої особистої зацікавленості, що спричинило заподіяння істотної шкоди). Приводом до порушення кримінальної справи стало повідомлення республіканського унітарного підприємства «БЕЛТА» про збої при здійсненні доступу до платної підписки послуг, які надавалися названим підприємством одному з його замовників.

Вранці 8 серпня з'явилися повідомлення про обшуки у журналіста Павлюка Биковського та його дружини Ольги, журналіста Олексія Жукова. Пізніше інформацію підтвердив СК, для допиту у відомство також доставляли трьох журналістів та головного редактора порталу Realt.by Владислава Кулецького, ввечері їх відпустили. На допит викликали засновника TUT.BY Юрія Зіссера.

9 серпня на зв'язок не вийшла редактор інформаційної компанії БелаПАН Ірина Левшина. Пізніше стало відомо, що вона у Слідчому комітеті.

З вимогою звільнити журналістів вже виступили Рада Європи, «Репортери без кордонів». Євросоюз теж закликав звільнити журналістів. Обшуки і затримання журналістів суперечать заявленій Білоруссю політиці демократизації та її міжнародним зобов'язанням, зазначила верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні.

8 серпня офіс TUT.BY відвідали дипломати з США та Євросоюзу.

Фото: Дмитро Брушко / TUT.B

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-