Розвідка Литви не радить користуватися Yandex.Taxi – можливий витік особистих даних

Розвідка Литви не радить користуватися Yandex.Taxi – можливий витік особистих даних

Укрінформ
Литовський Національний центр кібернетичної безпеки (НЦКБ) при Міноборони Литви заявив, що рекомендує не користуватися додатком Yandex.Taxi.

Про це повідомляється на сайті Міністерства оборони Литви.

"Особливо важливо, щоб цей засіб (Yandex.Taxi, - ред.) не використовувався на пристроях державних службовців і посадових осіб, співробітників системи Міністерства оборони (Литви - ред.)", - йдеться в повідомленні.

Литовське міністерство наголошує, що додаток Yandex.Taxi запитує доступ до великої кількості конфіденційний інформації і дозволу використовувати функції пристрою, такими, як можливість активувати камеру або мікрофон, управляти доступом до бездротової мережі, а пізні версії програми можуть збільшити кількість необхідних доступів до функцій. Таким чином, потреби додатки Yandex.Taxi в отриманні інформації з мобільного обладнання "можливо, створюють умови для незаконного збору особистих даних і їх накопичення, а це викликає занепокоєння у зв'язку з безпекою".

У повідомленні також йдеться, що дані, зібрані у користувача пристрою, зберігаються на серверах організації, штаб-квартира якої знаходиться в Росії. В умовах користування також обговорюється можливість надати дані держорганізаціям, відомствам регулювання, судам та іншим третім сторонам.

Згідно з наведеним литовськими розвідувальними відомствами звітом, "у російських спецслужб є правові повноваження та технічні можливості отримати доступ до даних російських і іноземних громадян, що використовують російські електронні платформи комунікації". В оцінці загроз йдеться, що "загроза витоку особистих даних до російських служб розвідки і безпеки виникає у громадян Литви, які користуються російськими соціальними мережами, послугами електронної пошти, наприклад, Odnoklassniki, Mail.ru, Yandex тощо".

Читайте також: Хакер, який працював на ФСБ, зізнався в американському суді

Додатком Yandex.Taxi можна користуватися в Вільнюсі з 26 липня. Сама компанія представляє себе як міжнародна, оскільки зареєстрована в Амстердамі. Однак її розробники працюють в Москві.

На минулому тижні мер Вільнюса Ремігіюс Шімашюс також звернувся до Департаменту держбезпеки Литви з проханням інформувати про те, чи не становить діяльність Yandex.Taxi загрози нацбезпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-