Cенат Польщі не підтримав ідею Дуди про референдум на День незалежності

Cенат Польщі не підтримав ідею Дуди про референдум на День незалежності

Укрінформ
Верхня палата польського парламенту не підтримала ініціативу президента країни Анджея Дуди щодо проведення 10-11 листопада референдуму на тему змін до конституції.

За відповідне рішення проголосували лише 10 сенаторів, 30 були проти, а 52 утрималися, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Більшість колишніх однопартійців Дуди по правлячій партії "Право і Справедливість" (PiS) під час голосування утрималися.

Міністр канцелярії президента Польщі Павел Муха, який представляв в Сенаті ініціативу президента, висловив жаль з приводу результатів голосування у верхній палаті парламенту.

"Як громадянин я щиро шкодую, що суспільство не матиме шансу висловитися у справі конституції у дводенному референдумі", - заявив Муха.

Він додав, що у канцелярії президента аналізуватимуть це рішення і після цього будуть здійснені відповідні кроки.

Маршалок Сенату Станіслав Карчевський заявив, що сенатори PiS не проти ініціативи президента щодо проведення референдуму. Він повідомив, що сумнів сенаторів правлячої партії викликав термін проведення референдуму та кошти, які потрібно на це витратити.

Як інформувалося, президент Дуда декілька днів тому подав до Сенату РП проект постанови щодо проведення 10-11 листопада референдуму на тему змін до конституції РП.

Читайте також: Зміни до конституції у Польщі: Дуда визначився з датою і запитаннями

На нього він хотів винести 10 питань. Серед них є, зокрема, закріплення в конституції положення про право на пенсію для жінок з 60 років і чоловіків з 65 років, а також закріплення в основному законі країни членства Польщі в ЄС та НАТО.

Політики PiS не відкидали саму потребу референдуму, водночас наполягаючи, що запропонована президентом дата є проблемною з огляду на проведення восени цього року місцевих виборів. На переконання ключових політиків правлячої партії, поєднання свята незалежності з референдумом значно знизить явку осіб, які можуть взяти участь у плебісциті. Натомість, покращити її можна за рахунок поєднання референдуму з виборами до Європарламенту в 2019 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-