Слідком РФ

Слідком РФ "шиє" справи литовським суддям і прокурорам за події 1991 року

Укрінформ
Слідчий комітет Росії ініціював кримінальне переслідування ряду литовських суддів і прокурорів, які розслідують справи проти російських військовослужбовців за подіями 1991 року.

Про це повідомляється на сайті відомства.

"Головним слідчим управлінням Слідчого комітету Росії порушено кримінальну справу щодо посадовців Генеральної прокуратури і суду Литовської Республіки. В їх діях вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч.2 ст.299 КК РФ (притягнення свідомо невинного до кримінальної відповідальності)", - йдеться у повідомленні.

Далі уточнюється, що "з 2006 року посадовцями Генеральної прокуратури і суду Литовської Республіки здійснюється кримінальне переслідування 60 колишніх військовослужбовців Збройних сил СРСР, значна частина яких наразі є громадянами Росії".

У Литві їх підозрюють у злочинах під час подій у Вільнюсі в січні 1991 року. Тоді під час боротьби за незалежність Литви, на придушення якої було направлено військових Радянській армії, загинули 14 литовців і більш як 700 дістали поранення.

Читайте також: Слідком РФ допитав організатора "Артдокфесту" через фільм про Донбас

Як повідомлялося, в ніч на 11 березня 1990 року Верховна рада Литовської РСР проголосила незалежність. Литва стала першою з союзних республік, яка оголосила незалежність. У січні 1991 року в столиці республіки та інших литовських містах були інспіровані безпорядки, на придушення яких були направлені радянські війська. Військові брали під контроль стратегічно важливі об'єкти. Найбільш кривавим виявився штурм телецентру в Вільнюсі. Відомо, що в штурмі брали участь десантники і співробітники групи "Альфа".

Згодом ніхто з посадовців СРСР не взяв на себе відповідальність за загибель мирних громадян. Міністри внутрішніх справ і оборони також запевняли у своїй непричетності. Президент СРСР Михайло Горбачов заявив, що нічого не знав про цю акцію Збройних сил СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-