Росія все ще відмовляється повертати обломки літака Качинського і чорні скриньки

Росія все ще відмовляється повертати обломки літака Качинського і чорні скриньки

Укрінформ
Росія ускладнює проведення слідства у справі Смоленської катастрофи, відмовляючи польським експертам у проведенні реконструкції розбитого Ту-154М екс-президента Лєха Качинського.

Про це заявила в понеділок речниця Смоленської підкомісії Марта Пальонек, повідомляє Onet.pl.

"Підкомісія з відновлення розслідування авіакатастрофи від 10 квітня 2010 року нагадує, що попри однозначну оцінку Ради Європи, Росія все ще відмовляється повертати обломки Ту-154М, навігаційне обладнання і чорні скриньки, які російська сторона тримає незаконно", - йдеться в заяві речниці підкомісії.

Вона нагадала, що Росія відмовляє польській стороні у діях щодо реконструкції Ту-154М на базі уламків літака, які перебувають у Смоленську, незважаючи на те, що такі дії вважає необхідними для розслідування катастрофи Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO).

"Тим часом, російська сторона не лише відмовляється виконувати норми ICAO і резолюцію Ради Європи, але і в заяві МЗС Росії від 13 липня називає вимогу проведення цього цілеспрямованими політичними діями. У даній ситуації відмова Росії виконувати норми ICAO і резолюцію комісії Ради Європи має ознаки ускладнення слідчих дій, які мають на меті з'ясувати усі обставини смерті президента Лєха Качинського, останнього президента в екзилі Ришарда Качоровського, усіх керівників родів збройних сил на чолі з начальником генштабу Францішеком Гонгором, творцем "Солідарності" Анною Валентинович та іншими лідерами Польщі, які загинули під Смоленськом 10 квітня 2010 року", - заявила Пальонек.

У п'ятницю МЗС Росії поінформувало, що у Польщі "виконують політичне замовлення" і "спекулюють" на темі катастрофи, закидаючи Росії створення перешкод у Смоленському слідстві. На переконання Москви, Польща продовжує "демонізувати" Росію перед польською і міжнародною спільнотою і радить чиновникам у Варшаві "завершити цю практику, а зайнятися справою".

Читайте також: Росія відмовила Польщі провести дослідження уламків літака Качинського

 Польська урядова підкомісія з розслідування причини катастрофи відновила Смоленське слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій катастрофи розглядається вибух на борту літака, що стався ще до зіткнення із землею.

Росія вже вісім років поспіль відмовляється віддавати Польщі уламки літака, мотивуючи це своїм внутрішнім слідством в РФ. На переконання Варшави, це може свідчити про приховування чогось Москвою.

В авіакатастрофі 10 квітня 2010 року на території Росії загинули всі 96 осіб, які перебували на борту польського урядового літака, зокрема тодішній президент РП Лєх Качинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-