Росія відмовила Польщі провести дослідження уламків літака Качинського

Росія відмовила Польщі провести дослідження уламків літака Качинського

Укрінформ
Росія відкинула прохання Польщі провести дослідження уламків розбитого президентського Ту-154М, зокрема реконструкцію літака.

Про це інформує польська підкомісія з розслідування Смоленської катастрофи.

“Інформуємо, що у зв’язку зі зверненням з березня цього року підкомісії з відновлення розслідування авіакатастрофи до російської сторони з приводу можливого проведення у Смоленську реконструкції уламків, російська сторона відповіла відмовою”,- йдеться в заяві підкомісії.

Зазначається, що у відповіді МЗС Росії від 22 травня 2018 року наголошується: неможливо провести реконструкцію уламків літака на місці “без доторкання до них, зміни їх вигляду й особливих ознак”.

Як підкреслюється, позиція російської сторони свідчить про “злу волю або  абсолютну відсутність компетенцій у сфері розслідування авіакатастроф”.

Польська підкомісія звертає увагу, що Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) у своїй інструкції (Manual of Aircraft Accident and Incident Investigation Doc. 9756 patr.3, chap.8) визнає реконструкцію розбитого літака “дуже важливою і потрібною” у з'ясуванні причин катастрофи.

“Очевидно, що фахова реконструкція, яка відповідає рекомендаціям ICAO, жодним чином не загрожує доторканню, зміні вигляду й особливих ознак літака”, - наголошує польська підкомісія.

Читайте також: Смоленська катастрофа: польська комісія знайшла сліди вибухівки

Вона додає, що це є “ключовою” процедурою для встановлення причин Смоленської катастрофи.

Зазначається, що позиція російської сторони у цій справі “підтверджує діагноз, який міститься у рапорті Ради Європи, що порівнює дії Російської Федерації до поведінки СРСР у справі катинського геноциду і прямо називає це діями, що мають ознаки провокації”.

Польська урядова підкомісія з розслідування причини катастрофи відновила Смоленське слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій катастрофи розглядається вибух на борту літака, що стався ще до зіткнення із землею.

В авіакатастрофі 10 квітня 2010 року на території Росії загинули всі 96 осіб, які перебували на борту польського урядового літака, зокрема тодішній президент РП Лєх Качинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-