The Guardian: екс-радник Путіна таємно інвестував в енергокомпанію США

The Guardian: екс-радник Путіна таємно інвестував в енергокомпанію США

Розслідування
Укрінформ
Колишній глава адміністрації президента РФ Олександр Волошин таємно інвестував в американську енергетичну компанію, яку похвалив глава США Дональд Трамп за створення робочих місць для американців.

Про це йдеться у розслідуванні видання The Guardian спільно з науково-дослідницькою групою Dossier Center.

"Олександр Волошин, який працював главою адміністрації Бориса Єльцина до того, як почав працювати на Путіна у період з 2000 по 2003 рр., має частку, про яку нікому не розголошував, в х'юстонській компанії American Ethane, яка нещодавно підписала багатомільярдну експортну угоду з Китаєм", - йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, у листопаді 2017 року за керівництва Трампа був підписаний ряд торгових угод з очільником КНР Сі Цзіньпіном. Одна з найбільших - угода на $26 млрд з постачання скрапленого етану у Китай, укладена між приватною компанією American Ethane і великим китайським конгломератом.

У Білому домі вважають, що президент сприяє "американському процвітанню і торгівлі" в рамках угод, які створять "тисячі робочих місць в Америці".

Однак головні бенефіціари підтриманої Трампом угоди фактично живуть і працюють в Москві, і одним з них є Волошин, йдеться у статті.

Попри те, що він зараз займається бізнесом, а не державним управлінням, Волошин залишається впливовою фігурою в російській політиці. Серед його західних контактів - банкіри, вчені, журналісти і колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер, який консультує Білий дім Трампа по Росії.

У розслідуванні повідомляється, що група багатих росіян була зацікавлена інвестувати в "сланцеву революцію" в Америці. В їх число входили Михайло Юр'єв, колишній депутат Держдуми, Андрій Кунатбаев і Костянтин Ніколаєв. Після двох невдалих спроб буріння росіяни вирішили переключитися зі сланцю на етан - побічний продукт фрекінгу.

Читайте також: Дерипаска "сховав" будівельний бізнес у зятя глави Росгвардії

Як пише видання, первісна частка Волошина була "скромною" - $1,25 млн. Натомість він отримав 2,5% акцій нової компанії і місце в раді директорів в якості незалежного директора. "Тепер його частка потенційно може становити десятки мільйонів доларів", - йдеться в статті.

Крім того, до цих інвестицій також був залучений Роман Абрамович, однак пізніше він відмовився від своєї частки в American Ethane, оскільки адміністрація Обами ввела санкції проти найбільших російських олігархів і діловий клімат різко охолов.

Фото: Коммерсантъ

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-