Австралія планує укласти угоду про безпеку з країнами Тихоокеанського регіону

Австралія планує укласти угоду про безпеку з країнами Тихоокеанського регіону

Укрінформ
Австралійський уряд планує укласти широкомасштабну угоду про безпеку з країнами Тихоокеанського регіону, аби обмежити військовий вплив на них з боку Росії та Китаю.

Про це повідомляє видання The Australian.

“Нова регіональна безпекова декларація “Biketawa Plus” забезпечить основу для реагування на нові загрози для країн-учасниць Форуму тихоокеанських островів, включаючи Австралію, а також регіональних організацій з питань пріоритетів Тихоокеанського співробітництва в галузі безпеки”, - заявила міністр міжнародного розвитку Австралії Кончетта Ф’єраванті-Веллс.

Підписання угоди очікується на вересневому Форумі тихоокеанських островів. Угода охоплюватиме такі галузі співпраці як безпека, правопорядок, гуманітарна допомога та ліквідація наслідків стихійних лих, а також наявні угоди між Австралією та тихоокеанськими островами у сфері безпеки.

Розширення безпекової співпраці Австралії з країнами Тихоокенського регіону відбувається на тлі того, що уряд Тернбулла нещодавно забезпечив проходження через парламент законопроекту про іноземне втручання, спрямованого на скорочення можливостей іноземних країн, включаючи Китай, втручатись у вибори та прийняття політичних рішень в Австралії.

Минулого місяця Малкольм Тернбулл розпочав переговори про нову безпекову угоду з Вануату після повідомлення про те, що Китай обговорював питання про створення військової бази в цій країні. 

Читайте також: Австралія припиняє допомогу Палестині

Раніше Австралія підписала двосторонні безпекові угоди із Соломоновими островами, Тувалу та Науру, а також провела військові навчання в Індо-Тихоокеанському регіоні Endeavor 2018 за участю Вануату, Фіджі, Тонга, Самоа, Папуа Нова Гвінея та Соломонових островів. Окрім того, у новому бюджеті Австралії передбачено збільшення допомоги країнам Тихоокеанського регіону.

За інформацією Міністерства закордонних справ Австралії, очікується, що Малкольм Тернбулл підпише угоду з іншими членами Форуму тихоокеанських островів у вересні цього року на Науру.

“Нова декларація, серед іншого, буде спрямована на обмеження участі військовослужбовців країн, які не є учасниками угоди, у регіональних військових навчаннях... Це ускладнить для країн за межами регіону, таких як Китай чи Росія, використання військових засобів у регіоні”, - вважають аналітики.

Наразі найбільшими військовими потужностями в Тихоокеанському регіоні залишаються Австралія, Нова Зеландія та Франція, однак останнім часом Китай активізув зусилля із військової взаємодії з острівними країнами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-