Найманці РФ, що воювали на Донбасі та Сирії, хочуть від Путіна УБД

Найманці РФ, що воювали на Донбасі та Сирії, хочуть від Путіна УБД

Укрінформ
ПВК, які воювали на Донбасі та в Сирії, звернулись до влади РФ з вимогою легалізувати приватні військові компанії і, відповідно, людей, які в них служили.

Про це пише "Радіо Свобода".

Наразі російські найманці не мають правового статусу, не отримують жодної соціальної, реабілітаційної, економічної підтримки з боку держави. Аби виправити ситуацію вони звернулися до влади.

"Протягом вже трьох років до нас надходять скарги і звернення громадян РФ, що отримали поранення в Сирії. За їхніми словами вони не можуть пройти реабілітацію на території Росії. Через відсутність правового статусу учасника приватної військової компанії солдати та офіцери цих бойових підрозділів не мають жодної соціальної, реабілітаційної, економічної підтримки з боку держави. При цьому керівники приватних військових компаній ( "Патріот", "Вагнер" тощо) отримують державні нагороди з рук особисто Президента РФ", – підкреслюється у документі.

Читайте також: У Сирії з'явилася нова приватна військова компанія РФ

Водночас у заяві наголошується, що після проходження служби ці солдати та офіцери перебувають на особливому обліку в МВС і ФСБ РФ, і, за наявною інформацією, постійно піддаються перевіркам, натомість сім'ї загиблих солдатів і офіцерів, зважаючи на відсутність правових механізмів, змушені замовчувати факт участі рідних у ПВК.

За словами "голови комітету "Загальноросійського офіцерського зібрання" Євгена Шабаєва, який був одним із тих, хто підписався під вищезазначеною заявою, в Росії приватні військові компанії активно розвиваються завдяки "демпінгу цін". Справа в тому, що російські ПВК є нелегальними, а отже, не обкладаються податками, державі нічого не платять, соціальних гарантій не забезпечують, тому собівартість їхніх послуг дозволяє їм демпінгувати світові ціни на послуги приватних військових компаній.

Читайте також: У Сербії почали оголошувати вироки найманцям "Л/ДНР" - Клімкін

"Як ми припускаємо, курирує та підтримує цей вид діяльності безпосередньо керівництво країни. Принаймні, керівників ПВК нагороджують регулярно державними нагородами та орденами, при цьому чомусь не обкладають взагалі ніякими податками", – каже він.

Крім того, Шабаєв додає, хоча російські ПВК користуються підтримкою держави, але при цьому вони здебільшого вирішують не бойові завдання, поставлені державою, а фінансові завдання деяких бізнесменів.

Читайте також: Російський офіцер у суді визнав, що воював в Україні

Якщо ж російська влада не дасть відповіді на вимогу про легалізацію ПВК, то, як переконує Шабаєв, наступним кроком буде звернення до міжнародних інстанцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-