У Німеччині порахували, скільки треба на досягнення мети НАТО - 2% ВВП на оборону

У Німеччині порахували, скільки треба на досягнення мети НАТО - 2% ВВП на оборону

Укрінформ
Для досягнення поставленої у 2014 році мети НАТО - 2% ВВП на оборонні видатки - Німеччина повинна виділяти на військові потреби більше, ніж вважалося раніше, і фактично подвоїти нинішній бюджет.

Підрахунки експертів Товариства зовнішньої політики та Фонду науки і політики наводить видання Spiegel.

"Нове дослідження показує, що якщо Берлін хоче виконати свою обіцянку НАТО, ... федеральний уряд повинен буде збільшити свій оборонний бюджет до більше ніж 80 млрд євро до 2024 року. Це набагато більше, ніж вважалося раніше. Досі курсували цифри до 70 млрд євро", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, оборонний бюджет щороку має зростати на 6,8 млрд євро до 85 млрд. Порівняно з бюджетом, який нещодавно був ухвалений Бундестагом на 2019 рік і в якому на оборону передбачені 42,9 млрд, це означає майже подвоєння. В абсолютних цифрах тоді у Німеччини буде другий за величиною оборонний бюджет в НАТО після США.

Поки ж американський лідер Дональд Трамп, як повідомляв Укрінформ, невпинно критикує ФРН за те, що країна, з його точки зору, витрачає надто мало на свою армію. Днями він направив чергового гнівного листа з цього приводу канцлеру Ангелі Меркель.

Читайте також: Трамп погрожує вивести війська США з країн НАТО, які недодають гроші на оборону - NYT

Сама Меркель тим часом минулого тижня вкотре погодилася з необхідністю виконувати взяті в Уельсі зобов'язання і підвищувати військовий бюджет. При цьому вона зазначила, що до 2025 року країна зможе довести його лише до 1,5% від обсягу ВВП. У 2019 показник становитиме 1,31% валового внутрішнього продукту ФРН.

Як відомо, 11-12 липня в Брюсселі відбудеться саміт альянсу.

Експерти занепокоєні, що Трамп, який 16 липня, після саміту, має намір зустрітися з російським президентом Володимиром Путіним, буде вкрай незадоволений повільністю країн, які входять в альянс, щодо підвищення оборонних видатків і може піти на якусь угоду з Кремлем. "Піт виступає на лобі від однієї лише думки, що Трамп і Путін зустрічаються, коли щось не узгоджено з партнерами по НАТО", - цитує координатора уряду ФРН з трансатлантичних відносин Петера Байєра SuedWest Presse.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-