Меркель: Міграційне питання може розколоти Європу

Меркель: Міграційне питання може розколоти Європу

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель визнала, що ситуація дуже серйозна, і криза біженців може навіть призвести до розколу ЄС.

Про це, як повідомляє Укрінформ, вона заявила в традиційному «літньому інтерв'ю» на каналі ZDF в неділю ввечері.

«Сьогодні те, що десятиліттями здавалося само собою зрозумілим, стоїть перед загрозою, можливо, більшою, ніж може здатися. Міграційне питання може розколоти Європу», - сказала Меркель.

Читайте також: Курц вважає важливою зміну фокусу уваги ЄС щодо біженців

За її словами, ми живемо в часи, коли досить багато стоїть на кону. Актуальне питання в тому, як взагалі буде розвиватися далі Європа, чи вдасться їй триматися разом або кожен буде говорити: «моя країна мені важливіше всього». Але ці речі - сторона однієї медалі, підкреслила політик. Тому німецький канцлер вважає важливим для себе боротися в даній ситуації.

Цим вона займалася 14 днів, відведених їй політичним опонентом, міністром внутрішніх справ Хорстом Зеехофером, на пошук «європейського рішення» міграційної проблеми.

«Звичайно проблема не була вирішена, цього ніхто і не обіцяв; але 14 днів назад я не була переконана, що зможу зробити і те, що зроблено», - відмітила Меркель підсумки саміту і політичні домовленості з низкою країн. Тепер до кінця липня будуть продовжуватися більш конкретні переговори.

Читайте також: Меркель домовилася з 14 країнами ЄС про повернення мігрантів

Глава уряду вважає, що ці домовленості «мають той же ефект», якого домагається Зеехофер, голова ХСС. Канцлер додала, що буде намагатися зберегти блок консервативних партій – Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу.

«Я зроблю все, щоб ми в ХДС і ХСС приймали рішення, які дозволять нести відповідальність за країну... Я б хотіла, щоб ХДС і ХСС залишалися разом, наша спільна робота – історія успіху для Німеччини, разом ми сильні», - сказала голова ХДС.

Читайте також: Чехія і Угорщина спростовують угоду з Берліном щодо мігрантів

Тим часом сам Зеехофер зовсім не вважає, що досягнення останніх днів відповідають висунутим вимогам.

Як раніше повідомлялося, голова МВС пообіцяв з 1 липня розвертати на німецько-австрійському кордоні мігрантів, які мали раніше заборону на в'їзд до ФРН або подавали заявки на отримання притулку в інших країнах. Ситуація загрожує розвалом урядової коаліції.

Напередодні відбулася 2-годинна зустріч один на один глави уряду та її міністра, про підсумки якої нічого не повідомляється, не сказала про них і Меркель під час свого інтерв'ю.

Читайте також: У Польщі кажуть, що угода по мігрантам з Німеччиною не підписували

Раніше канцлер поінформувала про свої домовленості в Брюсселі з 14 країнами, які імовірно погодилися приймати назад з Німеччини біженців, зареєстрованих у них. Втім, після цього вже мінімум 4 країни, які завжди виступали проти розподілу біженців, заявили, що вони не згодні з такою постановкою питання і ні про що подібне не домовлялися. Це країни Вишеградської четвірки - Чеська республіка, Угорщина, Польща та Словаччина.

У неділю в Берліні та Мюнхені тривали засідання керівництва двох консервативних партій, що входять в правлячу коаліцію – Християнсько-демократичного союзу Ангели Меркель і Християнсько-соціального союзу Хорста Зеехофера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-