У Дуди кажуть, що

У Дуди кажуть, що "українські" статті закону про ІНП має оцінити Конституційний суд

Укрінформ
Конституційний суд Польщі попри внесення два дні тому змін до положень закону про ІНП усе ж повинен буде розглянути статті цього закону щодо України, які депутати залишили незмінними.

Про це повідомив міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, інформує Gazetaprawna.pl.

"Частину, що стосується інших положень закону (“українська” поправка до закону про ІНП — ред.) й надалі має бути розглянуто судом", - повідомив Щерський.

Він пояснив, що "українські" поправки до закону про Інститут національної пам'яті, які було внесено у січні, під час зміни цього закону 27 червня не було виправлено. Тому в силі залишається подання президента Анджея Дуди до КС розглянути їх на відповідність польським нормам права.

Раніше голова КС Польщі Юлія Пшилембська в ефірі телеканалу Republika не виключила, що процедуру розгляду подання президента до КС щодо закону про ІНП, у світлі внесених до нього змін, може бути скасовано. Вона не уточнила, чи йдеться про подання президента повністю, чи лише ту її частину, яку змінено 27 червня.

Віце-маршалок Сейму Ришард Терлецький у четвер повідомив журналістам, що він особисто хотів також змінити в законі про ІНП й “українську” поправку. “Але було прийнято рішення, що ми не можемо змішувати два різні питання. Я сподіваюся, що Конституційний суд розв'яже цю справу”, - наголосив Терлецький.

Читайте також: Посольство: Зміни до закону про ІНП Польщі не задовольняють сподівань України

Як повідомлялося, 27 червня польський парламент змінив, а президент Дуда підписав нову версію закону про ІНП країни.

У ній змінено положення, які найбільше критикував Ізраїль та США. Зокрема, скасовано пункт щодо кримінального переслідування осіб, у тому числі й іноземців, за "публічне і всупереч фактам" звинувачення Польщі і польського народу у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Натомість у законі поки що залишається "українська" поправка, яка передбачає згадку про "злочини українських націоналістів і членів українських формацій, які були колаборантами німецького третього рейху", а також визначення, чим є "злочини українських націоналістів".

Дуда в лютому попросив КС Польщі оцінити конституційність у тому числі й "української" поправки, зокрема визначень у цьому законі "український націоналіст" та "східна Малопольща".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-