Вибори мера Кишинева визнали такими, що не відбулися

Вибори мера Кишинева визнали такими, що не відбулися

Укрінформ
Верховний суд Молдови анулював результати виборів мера Кишинева, на яких перемогу здобув лідер партії «Платформа «Гідність і правда» Андрій Настазе.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Верховний суд після багатогодинних дебатів залишив у силі рішення Апеляційної палати Кишинева, згідно з яким вибори визнані такими, що не відбулися. Рішення всу остаточне і оскарженню не підлягає.

Читайте також: У Кишиневі знову протестують проти анульованих результатів виборів мера

Як заявив сам Андрій Нестасе, рішення суду є політичним та було прийняте під тиском влади. Представники ж правлячої в країні коаліції на чолі з Демократичною партією категорично спростували цю заяву.

Двома днями раніше Апеляційна інстанція молдавської столиці залишила в силі рішення суду першої інстанції, що виніс вердикт про невизнання підсумків голосування на виборах 3-го червня нинішнього року.

Згідно з вердиктом суду, рішення про невизнання виборів було ухвалене через те, що в день голосування Андрій Настазе оприлюднив на своїй сторінці в соціальних мережах відеозвернення до виборців із закликом прийти на виборчі дільниці і проголосувати. Звернення було кваліфіковано суддями як «агітація в день виборів», що заборонено молдавським законодавством. З аналогічним зверненням до виборців звернувся і опонент Нестасе, представник Партії соціалістів Іон Чебан.

Читайте також: Мітинг у Кишиневі оголошений безстроковим

Згідно з підсумками голосування (вибори відбулися 3-го червня), за Андрія Настазе проголосували 52% виборців, а за представника Партії соціалістів Іона Чобану – близько 48% громадян.

Наразі центральні вулиці молдавської столиці заблоковані через протести прихильників Андрія Нестасе, які вимагають визнати результати виборів.

Тур дострокових виборів проводитися не буде, так як за рік до чергових виборів мера, запланованих на травень 2019 року, законодавством заборонено проводити дострокові вибори.

До цього часу столицею керуватиме виконуючий обов'язки мера Руслан Кодряну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-