У Кишиневі знову протестують проти анульованих результатів виборів мера

У Кишиневі знову протестують проти анульованих результатів виборів мера

Укрінформ
У столиці Молдови Кишиневі 24 червня тисячі людей знову вийшли на акцію протесту проти анулювання результатів виборів мера, на яких переміг прозахідний кандидат.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Демонстрація була організована після того, як апеляційний суд у Молдові 21 червня підтримав рішення суду нижчого рівня, оголошене двома днями раніше, яке визнало недійсними результати виборів міського голови в Кишиневі, посилаючись на порушення обома кандидатами законодавства про вибори в країні", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, протестувальники несли прапори Молдови і ЄС вулицями Кишинева, скандуючи «Злодії!» та «Вони вкрали мій голос!»

Підсумки другого туру виборів показали, що Андрій Нестасе, антикорупційний активіст та політик ЄС, отримав 52,5 відсотка голосів – достатньо, щоб перемогти кандидата від Соціалістичної партії Іона Чебана, який закликав до більш тісних відносин з Росією.

Читайте також: Кишинів подякував Україні за підтримку резолюції ООН щодо Придністров'я

Проте рішення суду від 19 червня скасувало результати виборів на тій підставі, що обидва кандидати звернулися до виборців у соціальних мережах у день виборів після законного завершення агітаційної кампанії.

Апеляційний суд залишив це рішення в силі, заявивши, що спілкування в соцмережах з виборцями незаконно вплинуло на результат перегонів.

Водночас Нестасе стверджує, що ні він, ні Чебан не проводили кампанії в день виборів, а просто закликали виборців прийти і проголосувати. Більш того, практика ухвалення рішень інших європейських судів у подібних ситуаціях засвідчує, що простий заклик до голосування у день виборів не є незаконною агітацією.

Нестасе також наполягає на тому, що рішення молдавських судів були політично мотивовані, та має намір звернутися до Верховного суду Молдови.

Анулювання результатів виборів мера Кишинева розкритикували ЄС і Сполучені Штати.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-