Європейські експерти попереджають Берлін: Nord Stream 2 - стратегічна помилка

Європейські експерти попереджають Берлін: Nord Stream 2 - стратегічна помилка

Укрінформ
Газопровід «Північний потік-2» стане стратегічною помилкою Німеччини на майбутні десятиліття щонайменше із шести причин.

Вони перераховані у публічному зверненні центру аналітики European Values Think - Tank, підписаному 50 експертами з питань безпеки з 18 європейських країн. 

«Стратегія лобіювання російського уряду абсолютно зрозуміла: він хоче, щоб західні гроші продовжували текти у напрямку еліти Кремля, й посилювати свої важелі впливу ключових європейських осіб, які приймають рішення», - йдеться у зверненні. 

Першою серед причин її підписанти називають те, що спорудження цього додаткового трубопроводу збільшить політичну залежність Німеччини від російської енергетики, давши Москві більше важелів для стратегічного шантажу. 

Друга причина полягає у тому, що Nord Stream 2 залишить осторонь союзників із країн Центральної й Східної Європи й послабить Північноатлантичний альянс. Nord Stream 2 не лише ставить під загрозу безпеку України, але також чинить прямий вплив на безпеку країн Балтії, підкреслили фахівці, додавши, що це може дати тактичну перевагу російським збройним силам аж до можливості блокувати пересування сил НАТО морем у разі збройого конфлікту з Естонією, Латвією або Литвою. У поєднанні зі збройними силами у Калінінграді Nord Stream 2 узаконює присутність російських збройних сил у регіоні, зазначили експерти. Ще одна проблема - очікуване підвищення кількості ворожих розвідувальних заходів, пов'язаних з самим будівництвом Nord Stream 2, наголошується у зверненні.

Таким чином, підкреслюють експерти, Федеративна Республіка Німеччина буде  де-факто софінансувати військову машину Росії. Трубопровід, упевнені вони, не є звичайним бізнес-проектом з Російською Федерацією або навіть з «Газпромом», це ділова угода з Володимиром Путіним і його спільниками.

Причина №4, за словами аналітиків, у тому, що Nord Stream 2 посилить стратегічну корупцію в Європі. Зазначається, що вже давно викликає тривогу ступінь проникнення російської розвідки у різні структури Німеччини. Жоден із дійових осіб з німецького боку в угодах «Газпрому» у ФРН, зокрема колишній співробітник ГДРівської спецслужби Штазі Маттіас Варніг або колишній канцлер Герхард Шредер, не ставав об'єктом офіційного розслідування або просто моральної ізоляції в останнє десятиліття, зазначається у зверненні.

Його автори підкреслюють, що Nord Stream 2 суперечить принципам Енергетичного союзу ЄС і явно є зайвим. Його основна мета - залишити Україну без транзиту. Але виникає питання про те, наскільки щирі німці у своїх зобов'язаннях у рамках боротьби з кліматичними змінами. «Як може країна виправдовувати надання компаніям можливості інвестувати у будівництво інфраструктури стратегічного газопроводу і заявляти при цьому, що потрібно сприяти використанню поновлюваних джерел енергії і підвищенню енергоефективності», - не розуміють підписанти.

Читайте також: Україна та Польща й надалі спільно протистоятимуть будівництву Nord Stream 2

І, нарешті, остання, але не менш важлива причина, - це, за словами експертів, потенційні екологічні збитки. Приблизно 70% усього російського імпорту газу в Європу проходитиме через два підводні трубопроводи, які уразливі для тероризму, які набагато менш безпечні, ніж існуючі наземні маршрути. Побоювання екологів і судові позови, проте, враховані не були. 

Загалом експерти не бачать причин сумніватися в тому, що Кремль має намір змінити свою стратегію використання енергії як інструмент шантажу. «Більшість країн Центральної й Східної Європи дуже добре розуміють цю загрозу, але, схоже, лобістські зусилля Росії були надзвичайно успішними у переконанні більшості політичного істеблішменту у Берліні, де проект трубопроводу підтримують найбільші політичні партії, стати союзниками у цій енергетичній грі», - говориться у публічному зверненні. 

Як повідомлялося, "Північний потік-2" - проект газопроводу з РФ у Німеччину в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить "Газпрому". РФ хоче побудувати дві гілки газопроводу. Протяжність трубопроводу з пропускною спроможністю 55 млрд кубометрів газу на рік становитиме 1220 кілометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-