Польща відклала будівництво

Польща відклала будівництво "стіни" на кордоні з Україною та Білоруссю

Укрінформ
Новопризначений міністр сільського господарства Польщі Ян Кшиштоф Ардановський наразі не бачить сенсу в будівництві загороди на кордоні з Білоруссю та Україною з метою боротьби проти АЧС.

Він заявив, що  Варшава чекає на фахову оцінку Європейської агенції безпеки харчової продукції (EFSA), виходячи з якої, прийматиме остаточне рішення щодо того, чи ця загорода будуватиметься, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Рішення (з приводу будівництва загороди — ред.) не прийнято...Я зараз не бачу в цьому сенсу. Якщо зараз хтось мене переконає, що в цьому є сенс, то я підтримуватиму її будівництво, але поки що не бачу в цьому великої потреби”,- зазначив Ардановський. 

Він повідомив, що Польща звернулася до EFSA, аби ця європейська інституція дала свою фахову оцінку, чи загорода буде ефективною протидією для поширення АЧС. Міністр зазначив, що Варшава чекає на відповідь, від якої залежатиме остаточне рішення у питанні будівництва загороди.

Як інформувало агентство, президент Польщі наприкінці грудня минулого року підписав спецзакон про боротьбу з АЧС, який передбачає, зокрема, і будівництво загороди довжиною понад 1 тис. кілометрів на кордоні з Білоруссю та Україною. Вартість її будівництва упродовж 2018-2021 років мала б становити 130 млн злотих (35 млн дол.). При цьому в перший рік функціонування кошти її утримання та обслуговування мали б сягнути 190 млн злотих (понад 51 млн дол.).

Читайте також: Данія побудує паркан на кордоні з Німеччиною, аби захиститись від кабанів з АЧС

Загалом, у Польщі з 2014 року зафіксовано 128 вогнищ АЧС, при цьому чотири останні — на цьому тижні. Крім того, за цей час хворобу АЧС виявлено у понад 2,2 тис. диких кабанів поблизу польсько-білоруського кордону, а також в околицях Варшави.

Ардановського було призначено міністром сільського господарства Польщі кілька днів тому. Попередній міністр Кшиштоф Юргель підтримував ідею будівництва цієї запори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-