Німеччина і НАТО готові зміцнювати взаємодію через загрози з боку Росії

Німеччина і НАТО готові зміцнювати взаємодію через загрози з боку Росії

Укрінформ
Німеччина і НАТО готові зміцнювати обороноздатність і збільшувати витрати на оборону через зростаючу загрозу з боку Росії, не забуваючи при цьому про діалог.

Про це заявили канцлер ФРН Ангела Меркель і генеральний секретар Альянсу Йєнс Столтенберг у п'ятницю після переговорів у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Після анексії Криму і нападу на схід України Альянс постійно змушений стикатися з новими викликами у світлі безпеки. Орієнтація НАТО після таких подій, як анексія Криму і напад на східну Україну серйозно змінилася», - нагадала Меркель.

У такій ситуації країни окремо і Альянс в цілому повинні зміцнювати обороноздатність. Канцлер підкреслила активну роль ФРН у рамках НАТО

Генсек НАТО, у свою чергу, зауважив, що відносини НАТО з Росією не прості, але чим вони складніші, тим більше потрібний діалог з цією країною, підвищення транспарентності у  відносинах і мінімізація ризиків, у тому числі з урахуванням стурбованості відносно ситуації в Україні, а також втручання Росії у внутрішні демократичні процеси. «Ми згодні з тим, що діючий підхід до Росії - стримування і діалог – правильний», - підкреслив він.

Столтенберг сподівається, що президент США Дональд Трамп на майбутньому саміті НАТО підтвердить зобов'язання перед трансатлантичними партнерами. За його словами, останнім часом таке партнерство у сфері оборони не лише не ослабло, але зміцнилося. У Європі з боку США робляться абсолютно конкретні заходи, які «говорять краще за слова», зокрема після декількох років скорочення військової присутності американців у Європі зараз відзначається протилежна тенденція як у питанні чисельності контингенту і озброєнь, так і коштів, що виділяються. Керівник Альянсу згадав збільшення при Трампі на 40% фінансування американської військової присутності в цьому регіоні, велику інтенсивність військових навчань. 

Генсек НАТО розраховує, що майбутній саміт стане переконливим сигналом єдності. 

Читайте також: Німеччина поки не може витрачати 2% ВВП на оборону - Меркель

Меркель зі свого боку заявила, що попри чималі розбіжності між США та іншими країнами, саміт має стати  «дуже конструктивним», на якому будуть прийняті «дуже важливі рішення». 

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-