Меркель просить у опонентів політики щодо біженців два тижні

Меркель просить у опонентів політики щодо біженців два тижні

Укрінформ
Канцлеру ФРН Ангелі Меркель поки не вдається домовитися з міністром свого уряду, главою МВС Хорстом Зеехофером і його партією - Християнсько-соціальним союзом щодо зміни політики відносно біженців.

Зеехофер поставив керівнику уряду ультиматум, що загрожує політичною кризою у ФРН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я вважаю, що правильно і добре, що ми продовжуємо працювати над скороченням нелегальної міграції, а також організуємо і контролюємо її, тому проект генерального плану федерального міністра внутрішніх справ Хорста Зеехофера є важливим проектом», - сказала Меркель на прес-конференції в четвер.

Однак одразу додала, що особисто вона вважає незаконну міграцію одним з основних питань Європейського Союзу, а тому відкидає спроби діяти в односторонньому порядку, «діяти без узгодження, спричняючи незручності третім сторонам». Йдеться про один із 63 пунктів згаданого генерального плану, згідно з яким міністр внутрішніх справ хоче зобов'язати німецьких прикордонників не пропускати в країну біженців, які вже зареєстровані в якійсь із країн Європейського Союзу.

Погоджуючись у принципі, що заяви про надання притулку повинні оброблятися у першій країні, куди прибули люди, канцлер ФРН, проте, вважає, що розворот їх на кордоні є одностороннім заходом.

Меркель просить у опонентів 2 тижні, до саміту ЄС, які має намір використати на укладення двосторонніх угод про міжурядову співпрацю з іншими країнами співдружності, яких найбільше зачіпає проблема. Прикладом може служити угода між Францією і Італією.

Читайте також: Суперечка через мігрантів: прем'єр Італії їде до Макрона

Канцлер Німеччини не перестає повторювати, що проблема біженців має бути вирішена на європейському рівні. Втім, далеко не всі країни ЄС, поділяють таку думку. Всередині Німеччини, згідно з опитуваннями, 2/3 громадян не підтримують політику «відкритих дверей» Меркель; опоненти у неї є не тільки у «сестринській партії ХСС, що входить в консервативний блок, а й у власному Християнсько-демократичному союзі.

Конфлікт між Меркель і Зеехофером, який раніше очолював уряд Баварії, яка прийняла на себе фактично основну хвилю біженців у 2015 році, триває не перший рік. І цей ультиматум не перший. Але ситуація ніколи не загострювалася настільки. Тепер ХСС говорить навіть про можливість виходу з блоку ХДС/ХСС, що становить основу уряду. Питання буде обговорено на з'їзді політсили в майбутній понеділок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-