У Польщі назріває скандал: армія вирішила збирати дані про нацменшини

У Польщі назріває скандал: армія вирішила збирати дані про нацменшини

Укрінформ
Керівництво польської армії через військові штаби у воєводствах вирішило зібрати у місцевих органів влади дані про громадян країни іншої національності.

У генштабі ЗС Польщі твердять, що це робиться з міркувань безпеки, а представники опозиції та національних меншин Польщі підкреслюють, що це є порушенням конституції і дискримінацією громадян країни за національною ознакою, інформує Rmf24.pl.

Як довідалися журналісти радіо, військові штаби у кількох регіонах південної та південно-західної Польщі розіслали листи старостам кількадесяти населених пунктів, в яких просять до вересня 2018 року надати інформацію щодо кількох пунктів. Ідеться, зокрема, про "ситуацію щодо осіб інших національностей, окрім польської, зокрема їх кількості, рівня інтегрованості з рештою польського суспільства, рівень життя, головні проблеми і конфлікти у місцях їх проживання, вказання формальних і неформальних лідерів організацій і товариств, які об'єднують навколо себе особи, що декларують належність до інших етнічних груп, крім польської".

У листі також є прохання вказати місця інфраструктури, де можна розмістити значні групи людей (біженців), фізико-географічні умови території, через які може відбутися міграція під час конфлікту, а також інформацію про локальні ЗМІ - пресу, радіо, телебачення, інтернет-сайти.

У польському генштабі підкреслили, що ці дії є "конституційним обов’язком щодо захисту незалежності країни та недоторканності кордонів, що вимагає цілісної оцінки розвитку оборонного потенціалу". За інформацією ГШ ЗС Польщі, збір цієї інформації має статистичний, кількісний та якісний характер.

Реагуючи на ініціативу польської армії, колишній міністр національної оборони РП Томаш Сємоняк підкреслив, що збір такої інформації є порушенням конституції, оскільки армія повинна захищати від зовнішніх загроз усіх громадян Польщі, незважаючи на їхню національність. На його думку, збір цієї інформації є скандалом, на який повинен відреагувати чинний міністр оборони країни. Він також зауважив, що збір такої інформації не належить до компетенції армії.

Читайте також: Україна дуже толерантна до потреб нацменшин - Прем'єр

Голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима зазначив, що такі ініціативи можуть знищити багаторічний доробок незалежної Польщі щодо позитивного ставлення до нацменшин.

"Ці дії можуть призводити до напруги у локальних спільнотах і, зрештою, до дискримінації. Це форма стигматизації, виділення громадян, яка ставить під сумнів лояльність до польської держави лише з огляду на те, що хтось є активним у середовищі нацменшин", - підкреслив Тима.

На його переконання, ці дії є небезпечними, оскільки призводять до зростання недовіри щодо нацменшин. Він зазначив, що це може спричинити зростання ненависті на національному грунті, до чого докладе руку держава.

Голова ОУП повідомив, що цією справою має зайнятися польський омбудсмен, уповноважений польського уряду з питань рівноправного ставлення, комісія Сейму з питань національних та етнічних меншин. Тима додав, що також не залишиться осторонь цього питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-