Рим і Відень говорять те, що не подобається Україні, бо Єдина Європа ніколи не була єдина

Рим і Відень говорять те, що не подобається Україні, бо Єдина Європа ніколи не була єдина

Аналітика
Укрінформ
В історичних іграх Європи з Росією і Росії з Європою менші держави й нації, серед яких і Україна, лише втрачали, інколи дуже багато

В Італії — новий уряд. Серед перших його заяв і та, яка українців цікавить найбільше — про ставлення до Росії. Новий прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив у Сенаті перед голосуванням за довіру прем’єру, що його уряд обстоюватиме перегляд нинішнього режиму санкцій проти Росії.

Хоча й раніше лідери Італії не раз висловлювали подібні думки (про бажаність скасування чи принаймні пом’якшення антиросійських санкцій ЄС), такі слова нового очільника уряду нас, безумовно, розчаровують і насторожують. Тим більше, що так само говорять і чимало інших європейських політиків, і не тільки з-поміж опозиціонерів. Приміром - віце-канцлер Австрії та лідер правої “Партії свободи” (молодший партнер у владній коаліції) Хайнц-Крістіан Штрахе закликав взагалі припинити санкцій Євросоюзу проти Росії. Та й канцлер Австрії Себастьян Курц теж не належить до принципових критиків путінської Росії. Австрійські лідери виправдовують миролюбність щодо Росії своїм статусом нейтральної держави. Мовляв, ми мусимо дружити з усіма (інакше — бути “мостом”), у тому числі з Росією.

Приватна ініціатива? У геополітиці?

Що це все значить? - хвилюються українці. Європа мириться з Путіним, а такий мир може бути тільки за наш рахунок? Донецьк з Луганськом і Крим тепер де-факто російські і в далекій перспективі, бо самотужки Україна не може прогнати окупанта?

Історія з “Північним потоком 2“ підтверджує наші найгірші підозри. Німеччина, здавалося б, твердо стоїть на позиції, що до виконання Росією “мінських угод” скасування санкцій не буде. Тобто, примирення з Росією неможливе, допоки вона як мінімум не піде з українського Донбасу. Однак деякі заяви і справи німецьких політиків (і не лише опозиційних) явно розходяться з логікою такої позиції. Ось президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра запитують у Польщі про загрозу “Північного потоку 2” для європейської солідарності та безпеки, а він відповідає, що цей проект є приватною ініціативою. Ніби приватна ініціатива такого масштабу (постачання в рік 55 млрд. кубометрів газу) не може порушити європейську солідарність. Постачання такого великого обсягу енергоносіїв — це вже велика політика, а отже — прерогатива національного уряду.

Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Очевидно, що найвище політичне керівництво Німеччини підтримує будівництво “Північного потоку 2” саме тому, що це аж ніяк не просто приватна ініціатива. Усім це зрозуміло, і президенту Німеччини також, тому він змушений виправдовуватися тим, що німецький уряд, коли говорить з Москвою, завжди порушує питання, що турбують Польщу та Україну. Це так ніби порушення питання на переговорах і вирішення питання — практично одне й те саме. А це не одне й те саме. Тому “Північний потік 2” будується, це доконаний факт, а щодо висловленого німецьким лідером Ангелою Меркель переконання, що новий газопровід не повинен призвести до припинення транзиту газу через територію України, то у цій частині питання Штайнмаєр каже: “Варто знайти рішення, яке дозволить утримати транзит газу через Україну”. Тобто, наразі такого рішення нема, але газопровід будується. То знайдіть спочатку таке рішення-гарантію, а потім будуйте “Північний потік 2”! Але такою очевидною логікою ні Меркель, ні Штайнмаєр чомусь не керуються.

З “єдиною Європою” явно поспішили

Висновок і справді напрошується невтішний: Європа шукає примирення з Росією, нинішня конфронтація з Кремлем її не влаштовує, і заради її закінчення вона готова поступитися чужими інтересами (не своїми ж!).

Чому Європа так себе поводить? Відповідаємо ми зазвичай просто: продалися Путіну! хочуть російського “бабла”! Аморальні типи, які говорять одне, а роблять інше! І згадуємо Мюнхен 1938 року.

Така відповідь занадто спрощена, а отже неправильна.

Насамперед, час уже визнати: термін “єдина Європа” (крім, звісно, Росії, Білорусі, України, Молдови, Грузії, Вірменії) — як мінімум застарів, точніше — сформульований явно з поспіхом, так би мовити — бажане видано за дійсне. Міжнародна криза, спричинена агресією Росії проти України, висвітлила реальність: різні частини “єдиної Європи” мають різну геополітичну орієнтацію, про Європу як єдиний політичний організм говорити не доводиться. Є союз Німеччини і Франції, на якому нині власне тримається Євросоюз, а є Велика Британія, котра дотримується курсу на тісні союзницькі стосунки зі США, а тому залишає Євросоюз, є Східна Європа, яка усвідомлює безпосередню загрозу від Росії, і шукає захисту не в Берліні чи Парижі, а за океаном, справедливо вважаючи, що лише армія США здатна протистояти армії Росії, а німецька чи французька — не здатні.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон
Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон

Є Берлін і Париж, котрі прагнуть відновитися, як було колись, у статусі одного з геополітичних полюсів світу. Звідси усі розмови-плани про єдину (і потужну!) європейську армію, без якої, виявляється, ніякого полюсу бути не може. І звідси їх прагнення миритися з Росією, аби мати противагу впливу США на Європу (а цей вплив величезний, допоки армія США є основною силою НАТО, тобто є гарантом військового захисту і Берліну, і Парижу).

Наскільки обґрунтованими є претензії Берліну та Парижу на геополітичну незалежність і від Росії, і від США? Непросте питання. Відколи Німеччина стала єдиною (27 років тому), вона дуже додала в економічній силі, що й зумовлює німецькі амбіції позбутися нарешті неформального статусу держави, двічі переможеної у світових війнах. А Франція, боляче переживши сором нищівної поразки 1940 року, після якої їй довелося бути “молодшим партнером” США та Британії (оцініть репліку німців перед церемонією підписання акту про беззастережну капітуляцію 8 травня 1945 року: “І їм (французам) ми теж програли?!”), завжди в повоєнний час акцентовано намагалася стати абсолютно самодостатньою в геополітичному плані державою. На цій ідеї була побудована вся політика Шарля де Голля, яка свого часу привела Францію до виходу з військової організації НАТО (1965 рік). Однак неабиякі амбіції французів та німців, помножені на силу економіки Євросоюзу, досі не дали їм бажаного результату. Але спроби тривають. І один з магістральних шляхів до здобуття статусу геополітичного полюсу у Берліні та Парижі бачать у послідовному дотриманню традиційної (ще з часів наполеонівських воєн) європейської політики на використання “російського ресурсу”.

Новий прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте
Новий прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте

Тож усі ці висловлювання Конте, Штрахе, Штайнмаєра та ін. — це не від «продажності Путіну», це відлуння нових й нових спроб європейців використати Росію. Інша справа, що в Кремлі все це давно і чудово розуміють, і, в свою чергу, прагнуть використати і Францію, і Німеччину, і всю Європу. Хто тут кого за два століття більше використав — окреме питання, загалом можна сказати, що нічия. Для нас найважливіше пам'ятати, що у всіх цих історичних іграх Європи з Росією і Росії з Європою менші держави і нації лише втрачали, інколи дуже багато втрачали. І знайти у цій не завжди чистій геополітиці місце, яке б гарантувало процвітання — надскладне завдання для цих менших держав, серед яких і Україна. Але його мусимо виконати, бо ми потенційно найперша жертва Кремля, якщо він зуміє використати “європейський ресурс”.

Юрій Сандул. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-