Естонія виділяє 190 мільйонів євро на захист кордону з РФ

Естонія виділяє 190 мільйонів євро на захист кордону з РФ

Укрінформ
В Естонії планують провести ряд заходів щодо зміцнення державного кордону з Росією впродовж 2019-2026 років, витративши для цього близько 190 мільйонів євро.

Про це повідомляється на сайті парламенту Естонії, передає Postimees.

"Естонія планує розпочати будівництво інфраструктури і системи технічного спостереження на кордоні з Росією у 2019 році та завершити до 2026 року, витративши з цією метою 188 мільйонів євро", - йдеться у повідомленні.

Довжина кордону з Росією складає 338,6 км, з яких 135,6 км проходить сушею. Згідно з планами будівництва, кордон має бути забезпечений найсучаснішими засобами стеження і охорони. Для цього Міністерство внутрішніх справ залучило в якості партнера Прикордонне агентство Європейського союзу(Frontex).

Для перевірки якості елементів прикордонної смуги і тестування будівельних робіт було побудовано пробну ділянку завдовжки 3,5 км, з якою ознайомилися члени правової комісії і спеціальної комісії з нагляду за установами безпеки.

Метою спільної поїздки було переконатися, що виконання робіт йде за графіком. "Ми хочемо знати, як добре відповідні служби справляються зі своїми завданнями і чи роблять вони все для того, щоб східний кордон був побудований у зазначений термін, або навіть швидше", - сказав голова правової комісії Яанус Карілайд.

За словами голови спеціальної комісії з нагляду за установами безпеки Райво Анга, "надійність роботи на східному кордоні і пов'язані з його будівництвом питання викликали запеклі суперечки, і членам парламенту було важливо оглянути ситуацію та отримати відповіді на запитання безпосередньо".

Питання про будівництво кордону та його фінансування викликало останнім часом гарячі дебати. У лютому 2018 року, коли несподівано з'ясувалося, що складений у 2015 році проект попередньою вартістю в 79 млн євро стане дорожчий в 2,5 раза, називалася цифра в 197 млн євро.

Читайте також: Президент Естонії назвала події на Донбасі війною, а не замороженим конфліктом

Раніше глава МВС Андрес Анвельт сказав, що "запланований раніше на 2019 рік термін завершення будівництва кордону доведеться продовжити мінімально на 3 роки, а найреальніше - до 4 років".

Водночас прем'єр-міністр Юрі Ратас не виключив, що Естонії доведеться клопотати перед Європейським Союзом про фінансову підтримку реалізації проекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-