"Придністровські" переговори у Римі: про що домовилися Кишинів і Тирасполь

Укрінформ
Спецпредставник Діючого голови ОБСЄ з Придністровського врегулювання, посол Франко Фраттіні переконаний, що переговори у форматі "5+2" мають бути наповнені конкретним змістом і конкретними домовленостями.

Про це дипломат заявив на прес-конференції у Римі за підсумками чергового раунду переговорів, що завершився з Придністровського врегулювання, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у РМ.

"Із задоволенням хочу зазначити, що політичні представники Кишинева й Тирасполя налаштовані на конкретний і прагматичний діалог, спрямований на практичне рішення питань в інтересах громадян по обидві сторони Дністра. Переконаний, що у майбутньому зустрічі у такому форматі мають бути наповнені конкретним змістом, а не "зустрічатися заради зустрічей", - заявив Фраттіні.

Дипломат особливо підкреслив доброзичливість і відсутність претензійності у представників Молдови й невизнаного Придністров'я, а також їхнього прагнення вирішувати конкретні питання.

Політичні представники Кишинева й Тирасполя на переговорах, віце-прем'єр Молдови з реінтеграції Кристина Лєсник і міністр закордонних справ невизнаного Придністров'я Віталій Ігнатьєв також висловили задоволення тональністю й результативністю переговорів, що завершилися, підкресливши, що пріоритетом переговорного процесу залишаються інтереси пересічних громадян з обох берегів Дністра.

На переговорах було досягнуто домовленість про розробку до кінця червня цього року Дорожньої карти практичної реалізації досягнутих між Кишиневом і Тирасполем домовленостей.

Як повідомлялося, черговий раунд переговорів з Придністровського врегулювання у форматі "5+2" пройшов 29 і 30 травня у столиці Італії в Римі.

Учасники переговорів обговорили хід реалізації досягнутих між Кишиневом і Тирасполем домовленостей в листопаді 2017 і квітні 2018 років, а також пріоритети подальшого переговорного процесу.

У переговорах у форматі "5+2" беруть участь Молдова й Придністров'я - сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ і Росія - посередники, ЄС і США - спостерігачі.

Читайте також: Придністровське врегулювання: Рим приймає переговори у форматі "5+2"

За останні кілька місяців переговорний процес між Кишиневом і Тирасполем істотно просунувся. Уперше за довгі роки вдалося вирішити питання визнання Кишиневом дипломів про вищу освіту, виданих вузами Придністровського регіону, врегулювати питання про функціонування шкіл з викладанням румунською мовою, розташованих на території невизнаного Придністров'я, а молдавські фермери уперше отримали вільний доступ до своїх сільськогосподарських угідь у Дубоссарському районі на березі Дністра.

 Під час останньої зустрічі політичних представників Молдови і невизнаного Придністров'я було вирішено питання про видачу нейтральних автомобільних номерів і техпаспортів для автомобілів, зареєстрованих у Придністров'ї. Це дасть змогу придністровським автомобілістам вільно брати участь у міжнародному дорожньому русі.

Нині сторони працюють над відновленням телефонного (мобільного й стаціонарного) зв'язку між двома берегами Дністра, розробляється також документ про зняття бар'єрів для банківської діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-