У ПА НАТО вважають, що час посилювати здатність до відлякування Росії

У ПА НАТО вважають, що час посилювати здатність до відлякування Росії

Укрінформ
Поведінка Росії й надалі залишається агресивною, відтак потрібно посилювати здатність для відлякування РФ на східному фланзі НАТО.

На цьому під час прес-конференції у Варшаві з нагоди відкриття весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО заявив керівник цієї інституції Паоло Аллі, передає власний кореспондент Укрінформу.

“По-перше, ми й надалі повинні зміцнювати здатність до відлякування на східному фланзі, оскільки донині Росія не змінила своєї поведінки. Все, про що ми говорили впродовж останніх років, залишається актуальним”, - заявив голова Парламентської асамблеї НАТО.

Він висловив сподівання, що Альянс ніколи не буде змушений застосовувати 5-ту статтю Вашингтонського договору (про колективну оборону — ред.), але здатність до відлякування “має посилюватися”.

“Це означає конкретну підтримку для союзників на Сході”, - підкреслив Аллі.

Читайте також: США закликають Росію визнати відповідальність за катастрофу МН17

Водночас він наголосив, що НАТО має весь час зберігати подвійний підхід до Росії: з одного боку сильне відлякування, а з іншого — відкритість на діалог.

У свою чергу голова польської делегації до Парламентської асамблеї НАТО Марек Опьола зазначив, що Варшава під час сесії хоче донести своїм партнерам по Альянсу, як сьогодні виглядає ситуація на східному фланзі.

“Йдеться про те, щоб представити нашим партнерам, союзникам, парламентарям з інших країн ситуацію, нашу оцінку навчань “Запад-2017”, які організували Росія і Білорусь, повідомити про наші зауваження і пропозиції з перспективи того, що відбувається в Європі та світі”, - повідомив Опьола.

Як інформувало агентство, з 25 по 28 травня 266 делегатів з 29 країн-членів Альянсу, а також майже 100 представників з понад 30 асоційованих країн та країн-спостерігачів, численні міжнародні експерти розглянуть у приміщенні польського парламенту актуальні питання безпеки, зокрема і гібридні загрози з боку Росії.

Серед питань, які розглядатимуться в комісіях під час сесії, є, зокрема, виклики для міжнародної спільноти в контексті гібридних загроз із боку Росії, втручання Росії в перебіг виборів та референдумів у країнах Європи, викликів для НАТО на східному фланзі. Окрім того, обговорюватимуться також питання ядерної програми Ірану, ситуації на корейському півострові тощо.

На завершення сесії в понеділок на ній виступлять генсек НАТО Єнс Столтенберг, президент та прем'єр-міністр Польщі Анджей Дуда та Матеуш Моравецький тощо.

Парламентська асамблея НАТО передуватиме саміту Альянсу, який відбудеться у липні цього року в Брюсселі.

Українську делегацію на весняній сесії Парламентської асамблеї НАТО очолюватиме народний депутат України Ірина Фриз.

Парламентська асамблея НАТО заснована в 1955 році і є консультативним міжпарламентським органом Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-