Газпром піде до суду і виграє, якщо Берлін заборонить Nord Stream 2 - посол ФРН

Газпром піде до суду і виграє, якщо Берлін заборонить Nord Stream 2 - посол ФРН

Укрінформ
Дискусії стосовно Nord Stream 2 слід переводити у практичну площину з урахуванням існуючих реалій і зосереджуватися на тих позиціях, де точки зору України та Німеччини збігаються.

Про це заявив посол ФРН в Україні Ернст Вольфан Райхель під час публічної дискусії "Як Україні співпрацювати з Німеччиною за нової-старої коаліції" у четвер, 24 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Існують емоційні аргументи (проти реалізації Nord Stream 2 - ред.), але в реальному світі необхідно знаходити баланс між реальністю і емоціями. Це те, що, на мою думку, німецький уряд зараз намагається робити, і це у дусі дружби Німеччини з Україною. Сподіваюсь, у нашому діалозі ми будемо вводити у практику дискусію, як нам працювати над цими важкими питаннями, і що Німеччина може зробити з практичної точки зору для допомоги Україні. Я вважаю, що ми повинні знайти можливості і пункти для обговорення, в яких наші думки збігаються", - сказав Райхель.

Він акцентував, що Nord Stream 2 - це проект не німецького уряду, а "Газпрому" за фінансової участі п'яти європейських компаній, лише дві з яких є німецькими.

"У Німеччини немає законодавчої можливості заборонити комерційним компаніям брати участь у реалізації Nord Stream 2. Якщо німецький уряд одного ранку скаже, що ми забороняємо Nord Stream 2, "Газпром" піде до суду в Німеччині і виграє судовий процес", - зазначив Райхель.

На думку дипломата, слід чітко говорити, які заперечення має Україна проти Nord Stream 2.

"Ми тут, у Києві, чуємо, що це (будівництво Nord Stream 2 - ред.) питання національної безпеки. Давайте будемо більш конкретними і більше дотримуватися фактів. Тоді у нас буде більше шансів знайти порозуміння", - вважає посол ФРН.

Він зазначив, що українська сторона як аргументи за припинення реалізації Nord Stream 2 наводить те, що Росія є ненадійною і порушує контракти, в першу чергу з Україною, а також те, що коли Росія не залежатиме від транзиту свого газу через українську територію, то зможе атакувати Україну без жодних перешкод.

Однак, на думку дипломата, для збільшення впевненості у надійності Росії як партнера у політичні та комерційні відносини з нею слід залучати треті сторони, зокрема, забезпечити участь європейських компаній в управлінні газотранспортною системою України.

Він також зауважив, що транзит російського газу через Україну за нині чинним договором не зупинив Росію від окупації Криму та війни на сході.

"Я певен, що існує велика небезпека того, що Росія піде далі (в Україні - ред.). Що сьогодні змушує вас думати, що газотранспортна система втримає її від наступу?", - зазначив Райхель.

Читайте також: Єврокомісія закликає Україну і Росію відновити “газові” переговори

Дипломат акцентував, що німецька сторона наразі займається питанням, яким чином правовим шляхом забезпечити можливість України заробляти 2 млрд доларів на рік на транзиті газу в Європу. На його думку, якщо вдасться це зробити, то емоційні дискусії щодо небезпеки Nord Stream 2 в Україні вщухнуть.

Як повідомлялося, проект Nord Stream 2 має постачати газ із родовищ на півночі Росії безпосередньо до Німеччини дном Балтійського моря, оминаючи традиційні транзитні маршрути через Україну і Польщу. Проект має розширити здатності вже збудованого першого Nord Stream.

В Єврокомісії заявили, що в разі побудови газопроводу Nord Stream 2 будуть порушені принципи прозорості, недискримінаційності і рівного доступу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-