Єврокомісія закликає Україну і Росію відновити “газові” переговори

Єврокомісія закликає Україну і Росію відновити “газові” переговори

Укрінформ
У Єврокомісії вважають, що нині настав час для проведення чергового раунду тристоронніх переговорів між Україною і Росією та за посередництва Брюсселя щодо умов постачання російського газу.

Про це йдеться у заяві віце-президента Єврокомісії з питань енергетичного союзу Мароша Шевчовича, оприлюдненій напередодні його зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Конструктивна і стабільна співпраця між Росією і Україною у сфері енергетики є надзвичайно важливою для Європейського Союзу. У цьому зв’язку я завжди підкреслював необхідність продовження довготермінового транзиту російського газу через Україну до ЄС на надійних комерційних засадах. Тому я звернувся до обох партнерів – українського і російського – та запросив їх до тристоронніх переговорів, як це було раніше та забезпечило ефективні, осяжні та успішні результати», - заявив віце-президент Єврокомісії.

Як переконаний Шефчович, такі переговори, включаючи підтримку країн-членів ЄС, повинні розпочатися якнайшвидше з метою вирішення проблемних газових питань, що є важливим для сторін у контексті транзиту газу через Україну після 2019 року.

Читайте також: Росія використовує Nord Stream 2 як інструмент тиску - глава МЗС Польщі

Як повідомлялося, наприкінці березня компанія Nord Stream 2, засновником і єдиним акціонером якої є "Газпром", отримала дозвіл на прокладку ділянки "Північного потоку-2" у водах виключної економічної зони Німеччини в Балтійському морі. Уряд Фінляндії дозволив будівництво газопроводу в своїй ексклюзивній економічній зоні. На початку травня у Німеччині розпочато будівництво ділянки спірного газопроводу "Північний потік-2".

Компанія Nord Stream 2 має намір завершити будівництво "Північного потоку-2" до кінця 2019 року. Цим газопроводом планується поставляти з Росії в ФРН близько 55 млрд кубометрів газу на рік.

Україна, країни Балтії і Польща рішуче протестують проти будівництва "Північного потоку-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-