Держдума РФ ухвалила в другому читанні законопроект про санкції у відповідь

Держдума РФ ухвалила в другому читанні законопроект про санкції у відповідь

Укрінформ
Депутати нижньої палати російського парламенту схвалили в другому читанні законопроект про санкції у відповідь на «недружні дії» США та інших країн.

Про це повідомляє у четвер «Медуза».

«До другого читання текст законопроекту був значно змінений. З нього прибрали згадку про конкретні сфери, на які можуть поширюватися санкції», - йдеться в повідомленні.

Третє читання заплановане на 22 травня, повідомляє РІА Новини.

У редакції документа, схваленого в другому читанні, йдеться, що уряд може забороняти або запроваджувати обмеження на ввезення і вивезення «продукції і (або) сировини організаціями, що знаходяться під юрисдикцією недружніх іноземних держав». Перелік такої продукції і (або) сировини визначається урядом.

У законопроекті зазначається, що обмежувальні заходи не можуть вживатися щодо життєво необхідних товарів, аналоги яких не виробляються в Росії, а також не поширюються на товари, що ввозяться для особистого користування, як росіянами, так і іноземними громадянами.

Законопроект «Про заходи впливу (протидії) на недружні дії Сполучених Штатів Америки і (або) інших іноземних держав» внесли в Держдуму в квітні 2018 року. Він був розроблений після того, як США розширили список санкцій, включивши в нього кілька російських чиновників і великих бізнесменів, у тому числі Олега Дерипаску і Віктора Вексельберга.

У початковій редакції документа були перераховані конкретні сфери, в яких уряд міг запроваджувати санкції. Зокрема, йшлося про обмеження імпорту ліків і медичної техніки. 

На обговоренні в Держдумі також знаходиться законопроект, що запроваджує кримінальну відповідальність за дотримання іноземних санкцій за дії, що сприяють запровадженню таких санкцій. Документ також викликав суперечки. Його розгляд у другому читанні, що планувався на 17 травня, було перенесено.

Як повідомляв Укрінформ, у 2014 році країни Заходу запровадили санкції щодо Росії у відповідь на окупацію Криму й агресію на сході України. Відтоді ці санкції не раз продовжувалися. Крім того, в останні місяці до серйозної кризи у відносинах між країнами Заходу і Росією призвело отруєння у Великій Британії колишнього співробітника ГРУ РФ Сергія Скрипаля і його доньки. Близько 30 країн оголосили про висилання російських дипломатів на знак солідарності з Лондоном.

Читайте також: Трамп доручив розробити новий план санкцій проти Росії

На початку квітня 2018 року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 38 російських бізнесменів, офіційних осіб і компаній за втручання в американські вибори.

Напередодні стало відомо, що президент США Дональд Трамп доручив уряду розробити новий план санкцій проти Росії за недотримання умов договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-