Польща не боїться відтоку трудових мігрантів з України далі на Захід

Польща не боїться відтоку трудових мігрантів з України далі на Захід

Укрінформ
У Польщі не бояться, що трудові мігранти з України поїдуть далі на Захід. Водночас у Варшаві працюють над новою міграційною політикою, яка враховуватиме виклики на польському ринку праці і створить кращі умови для трудової міграції з-за кордону.

Про це в інтерв'ю виданню Dziennik Gazeta Prawna заявив заступник міністра інвестицій та регіонального розвитку Польщі Павел Хоронжий.

“Нашою найбільшою перевагою є культурна та мовна схожість, а також легкість до асиміляції. Важливо, що Польща є перспективною країною, яка відкриває можливості”,- зазначив Хоронжий, відповідаючи на запитання, чи у Польщі не побоюються відтоку на захід висококваліфікованих працівників з України.

Він додав, що певні побоювання щодо цього є, але побіжний аналіз після відкриття ринку праці для висококваліфікованих українців у кількох країнах Заходу показує, що це явище (відтік українських працівників з Польщі - ред.) не має масового характеру.

Заступник міністра визнав, що питання трудової міграції до Польщі і конкуренція на польському ринку праці “викликає значні емоції”.

Утім, як заявив Хоронжий, з точки зору демографічної та економічної ситуацій, Польща “приречена приймати трудових мігрантів”. Водночас він додав, що проблема є нагальною, хоча кілька років тому такою не була.

Читайте також: Поляки змінюють напрямки трудової міграції

За його словами, важливим питанням у міграційній політиці польського уряду буде справа інтеграції та асиміляції іноземних трудових мігрантів.

“Нинішні умови для цього не є оптимальними. Вони не дають особам, які приїжджають до Польщі, почуття стабільності, упевненості та чіткої перспективи щодо подальшого перебування”,- констатував Хоронжий.

Він повідомив, що незабаром міністерство праці Польщі запропонує пакет рішень, метою яких буде спрощення процедури працевлаштування для іноземців, зокрема, у контексті скорочення часу на отримання дозволу на працю від відповідних органів у Польщі.

Хоронжий звернув увагу, що Польща робить також акцент на притягнення висококваліфікованих мігрантів, які є спеціалістами у сферах високих технологій.

“У глобальному світі метою є не лише заповнення прогалин на ринку праці, але, насамперед, конкуренція за таланти у глобальному вимірі”,- констатував чиновник.

Він додав, що у співпраці з кількома іншими урядовими установами у Польщі реалізовується пілотна програма Start in Poland, спрямована на висококваліфікованих працівників.

Хоронжий зауважив: якщо демографічні тренди у Польщі не зміняться, то Польща буде приречена на підтримання трудової міграції з-за корону, аби зберегти нинішні темпи економічного розвитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-