В ЄС хочуть залучати до військової співпраці США та Швейцарію

В ЄС хочуть залучати до військової співпраці США та Швейцарію

Укрінформ
У Євросоюзі розглянуть пропозиції щодо залучення третіх країн до нової ініціативи структурованого постійного співробітництва (PESCO) у сфері безпеки та оборони.

Це питання розглянуть у червні міністри оборони країн-членів Євросоюзу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Зокрема, країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди та Люксембург – пропонують за певних умов запрошувати до реалізації проектів ЄС у сфері безпеки та оборони треті країни, внесок яких може бути корисним та ексклюзивним.

Насамперед називаються такі країни, як Велика Британія (вийде з ЄС у березні 2019 року), а також США, Норвегія та Швейцарія.

Як повідомляв Укрінформ, формат PESCO у сфері безпеки та оборони передбачений Лісабонською угодою про ЄС, що дозволяє певній кількості країн-членів (за бажанням) поглиблювати і розширювати зусилля у реалізації оборонної та безпекової політики через участь у відповідних визначених проектах.

Читайте також: Ізраїль показав, як знищив у Сирії російський “Панцир”

На даному етапі у рамках ініціативи реалізується 17 проектів, які стосуються, насамперед, підготовки військ (тренування), розвитку оборонних можливостей, оперативної готовності збройних сил країн Євросоюзу.

До ініціативи приєдналося 25 країн-членів. Не беруть участь Велика Британія, Данія та Мальта.

У рамках зобов’язань учасники проектів повинні розвивати оборонний потенціал, забезпечуючи відповідні інвестиції та фінансування спільних проектів, підвищувати рівень бойової та оперативної сумісності, оперативної готовності та забезпечувати розвиток власних збройних сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-