В питанні санкцій Заходу найбільший вплив на економіку РФ мало падіння цін на нафту

В питанні санкцій Заходу найбільший вплив на економіку РФ мало падіння цін на нафту

Укрінформ
В питанні санкцій Заходу найбільший вплив на економіку РФ мало падіння цін на нафту.

Такий коментар озвучив у понеділок в Вашингтоні колишній заступник голови Центробанку Росії, нині старший науковий співробітник Інституту Брукінгса Сергій Алексашенко, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Якщо ми говоримо про цілі (політики санкцій – ред.) Заходу, жодна з них не була досягнута", - зауважив експерт.

Він зазначив: те, що попередній президент США Барак Обама називав "підвищенням ціни" для Росії через її агресивну зовнішню політику, не мало суттєвого ефекту. Наприклад, падіння курсу рубля в 2014 році з 32 до понад 70 рублів за долар було спричинено більше зниженням ціни на нафту та дестабілізацією роботи Центробанку, ніж санкціями. Пізніше фінансова ситуація в РФ стабілізувалася, незважаючи на продовження дії економічних обмежень та введення нових.

Експерт підкреслив, що російська, як і радянська економіка, більше потерпає від зміни цін на енергоносії. "Якщо ви подивитесь на історію, ви легко помітите, що як тільки ціни на нафту знижуються, російська/радянська економіка починає падати. Як тільки ціни (на нафту – ред.) піднімаються, економіка також показує зростання. Я вважаю, що це найбільш важливий фактор", - зауважив Алексашенко.

Він нагадав, що з 2014 року до початку 2018-го жодна з російських впливових кампаній не зазнала справжніх обмежень, а якщо труднощі й виникали, то Центробанк негайно нейтралізував проблему. "Найкращою демонстрацією недостатнього ефекту західних санкцій є підвищення Росією видобутку нафти в порівнянні з (досанкційним) 2013 роком на 5%, а також стабілізація цього показника у 2017-му", - зауважив експерт.

Читайте також: Відмова Дерипаски від частини акцій "Русал" не гарантує зняття санкцій – США

Водночас, він підкреслив, що остання хвиля американських обмежень, введена у квітні 2018 року відрізнялася від тих, що мали місце раніше. "Найбільший ефект був досягнутий тим, що один із провідних у світі постачальників алюмінію - російська компанія "Русал" потрапила до списку санкцій", - відзначив експерт. Він підкреслив, що це суттєво обмежило спроможності цілої галузі російської економіки, однак не забезпечило довготривалого впливу.

"Мій короткий висновок буде таким, що Захід не хоче зашкодити Росії. І реальна ціна в економічному вимірі через агресію Росії близька до нуля", - наголосив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-