Конгресмени США побачили в Україні й Польщі “зростання антисемітизму”

Конгресмени США побачили в Україні й Польщі “зростання антисемітизму”

Укрінформ
Американські конгресмени Роб Ханна і Девід Цицилін ініціювали звернення до Держдепу США, яке підписали понад 50 інших законодавців, щоб США здійснили дипломатичний тиск на Україну й Польщу у зв'язку із запереченням Голокосту та зростанням антисемітизму.

Лист оприлюднено на офіційному сайті конгресмена Хана.

"Ми закликаємо вас приєднатися до нас та правозахисних організацій у протистоянні антисемітизму, ксенофобії та всіх форм нетерпимості, закликавши польський і український уряди однозначно відмовитися від заперечень Голокосту та шанування нацистських колабораціоністів, а також повною мірою переслідувати антисемітські злочини", - йдеться в листі на ім'я в.о. держсекретаря Джона Саллівана.

У Конгресі також попросили "детально поінформувати" про те, як уряд США відстежує випадки таких порушень.

"Наш уряд повинен бути стурбований відродженням антисемітизму в Україні й Польщі. Обидві країни нещодавно прийняли закони, що прославляють фашистських співавторів та заперечують Голокост", - йдеться в заяві конгпесмена Хана.

Читайте також: Польща сподівається зблизити з Ізраїлем інтерпретацію історії часів Голокосту

Він підкреслив, що Держдепартамент "повинен використовувати всі наявні дипломатичні канали для роботи з українським та польським урядом для боротьби з появою цієї ненависної ідеології, яка історично загрожувала миру та безпеці в регіоні".

У листі уточнюється, що у випадку України йдеться про тих, хто прославляє "нацистських колаборантів" Степану Бандеру, Романа Шухевича та Організацію українських націоналістів, а також Українську повстанську армію. "Ці воєнізовані структури та особи в деяких випадках співпрацювали з нацистами і несуть відповідальність за вбивство тисяч євреїв, 70-100 тисяч поляків та інших етнічних меншин між 1941 і 1945 роками", - зазначається в листі.

У випадку з Польщею йдеться про закон, який "карає за заяви про приписування нацистських злочинів Німеччини Польській державі".

У відповідь на заяву директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович назвав "змішуванням некомпетентності та свідомого спотворення інформації, змішуванням правди і брехні" звернення понад 50 американських конгресменів.

У коментарі "Радіо Свобода" він зауважив: "Коли прикладом вшанування колабораціоністів називають в’язня нацистського табору Заксенгаузен Степана Бандеру або Романа Шухевича, який із 1943 року очолював один із наймасштабніших антинацистських рухів спротиву в окупованій Третім рейхом Європі, то це свідчить тільки, як мінімум, про низький рівень знань тих людей, які поставили свій підпис".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-