Експерт про Nord Stream 2:

Експерт про Nord Stream 2: "лагідність" Брюсселя може закінчитися розпадом ЄС

Ексклюзив
Укрінформ
Відсутність адекватної реакції Брюсселя на зловживання "Газпрому" на європейському ринку може призвести до непередбачуваних наслідків, навіть до розпаду ЄС.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив польський експерт з енергетичних питань Войцєх Якубік - головний редактор польського інтернет-видання BiznesAlert.pl, яке першим оприлюднило документ одного з підрозділів Єврокомісії про значні зловживання "Газпрому" на європейському ринку газу в рамках антимонопольного розслідування, що, однак, в результаті не призвело до рішучої реакції Брюсселя на дії російської компанії.

"Газпром" зловживав своєю домінуючою позицією в Європі, навіть шантажуючи країни ЄС і використовуючи положення контракту, який теоретично є економічним, для досягнення політичних цілей Росії. Це показує, що "Газпром" - це не чергова компанія на ринку, а знаряддя закордонної політики Кремля", - наголосив Якубік, коментуючи "грифований" документ, який потрапив у ЗМІ.

Читайте також: Nord Stream-2 потрібен лише Газпрому та деяким німецьким компаніям – Точицький

За його словами, складно усвідомити, що Єврокомісія, з огляду на окупацію українського Криму, застосування хімічної зброї в Сирії, ситуацію в ЄС, де внаслідок дій Росії під загрозою є життя громадян ЄС, і враховуючи наведені дані в цьому документі, поставилася до "Газпрому" дуже стримано.

"На переконання багатьох експертів, запропонована нині Єврокомісією угода з "Газпромом" не відповідає на проблеми, оприлюднені в цьому документі. Інструменти реагування Брюсселя (на дії "Газпрому" - ред.) є надзвичайно лагідними, враховуючи те, яким чином діяла ця компанія у Центрально-Східній Європі", - наголосив головний редактор BiznesAlert.pl.

Він додав, що це може заохотити "Газпром" до продовження "патологічних дій", адже зараз не передбачається жодне покарання для російської компанії.

"Лише одній Єврокомісії відомо, чому вона не поступила з "Газпромом" так рішуче, як раніше діяла з компаніями Apple чи Google", - наголосив експерт.

Якубік зазначив, що документ Єврокомісії зараз впливає на дискусію про Nord Stream 2: чи цей проект не корумпує Європу, чи не збільшує газову залежність ЄС від Кремля?

"Це питання, на які потрібно знайти відповідь вже зараз, оскільки, за неофіційною інформацією, яка вже нами публікувалася, завершення антимонопольного слідства може бути очищенням поля для надання дозволу на Nord Stream 2", - наголосив Якубік.

Він додав, що часу залишається дуже мало, адже, за неофіційною інформацією, "Газпром" може отримати комплект дозвільних документів на будівництво Nord Stream 2 вже до кінця квітня. А якщо будівництво цього газопроводу розпочнеться на території ЄС, то прихильникам підпорядкування цього газопроводу європейській газовій директиві складніше буде відстоювати свою позицію.

"Якщо громадська думка, ЗМІ не чинитимуть тиску, і якщо бюрократичний апарат в Брюсселі не реагуватиме на це, то можемо мати справу з черговою проблемою, такою як "Брексіт". Тобто, Nord Stream 2 і далі ділитиме Європу, а "Газпром" робитиме усе, щоб Європа була багатьох швидкостей, щоб інтеграційні зв'язки між країнами слабнули, і це в результаті призвело до розпаду ЄС", - констатував експерт.

Відповіддю на це, на його думку, є виконання такими країнами, як Польща чи Україна, домашнього завдання - зменшення залежності від імпорту енергоносіїв і диверсифікація джерел постачання.

Читайте також: Брюссель і Берлін обіцяють зберегти транзит через Україну після запуску Nord Stream-2

Основною ідеєю 271-сторінкового документа Єврокомісії, який витік у ЗМІ, є те, що "Газпром" втілював стратегію ринкової сегментації країн Центральної і Східної Європи шляхом контрактних територіальних заборон, а також запобігав внутрішньоєвропейській конкуренції, перешкоджаючи своїм контрактним партнерам перепродавати поставлений газ іншим країнам. При цьому метою політики ринкової сегментації "Газпрому" є збереження існування різних цін на газ серед країн ЄС та можливості виставляти вищі ціни.

Таким чином газ для Польщі, наприклад, був по $350 за тисячу кубометрів, а для Німеччини, яка географічно розташована далі від Росії - $200. Газовий шантаж "Газпром" застосовував і до інших країн Центрально-Східної Європи.

Про документ і про те, що до поблажливої позиції Єврокомісії до "Газпрому" найпевніше має відношення Німеччина, написали ряд світових ЗМІ, зокрема Forbes, The Telegraph тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-