Брюссель і Берлін обіцяють зберегти транзит через Україну після запуску Nord Stream-2

Брюссель і Берлін обіцяють зберегти транзит через Україну після запуску Nord Stream-2

Укрінформ
Брюссель і Берлін обіцяють гарантувати транзит газу через Україну після будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Про це заявили після переговорів у понеділок в Берліні міністр економіки і енергетики ФРН Петер Альтмайєр і віце-президент Єврокомісії у справах енергетичного союзу Марош Шефчович, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Маю сказати, що Україна попри складні умови в останні роки, останні зими змогла надійним чином прокачати 97 млрд кубометрів газу, що стало новим рекордом. Це підтверджує, що транзит працює добре, що він має стратегічне значення для забезпечення газом не лише такої великої країни, як Україна, а й Центральної та Східної Європи. І наш пріоритет - зробити так, щоб і надалі транзит було збережено", - заявив Шефчович.

За його словами, в Європейській комісії "дуже схвально" сприйняли нещодавню заяву канцлера ФРН Ангели Меркель в цьому контексті. Єврокомісар подякував главі німецького уряду за те, що вона протягом кількох років завжди надавала допомогу в ситуаціях, коли необхідно було щось обговорити на тристоронньому рівні – між Україною, Росією і Європою, особливо коли доводилося домовлятися, щоб транзит газу в зимовий період був безперебійним, коли були проблеми.

Що стосується "Північного потоку-2", то позиція ЄК, нагадав її віце-президент, полягає в тому, щоб трубопровід споруджувався за тими ж правилами, що і всі інші в ЄС. "Найкращий спосіб врегулювати всі правові і політичні чутливі моменти - переговори, в ході яких ми зможемо знайти рішення всіх проблем", - вважає Шефчович. Він зазначив, що 2019 рік, коли закінчується українсько-російський газовий контракт, наближається, і треба надати політичний імпульс, зокрема, за допомогою зустрічей на високому рівні, щоб простимулювати всіх – українців, росіян, ЄК – почати дуже інтенсивну роботу над тим, щоб подолати всі неузгодженості.

Альтмайєр визнав зі свого боку, що "Північний потік-2" є "проектом з високим політичним контекстом". Він запевнив, що Німеччина зробила все можливе за допомогою Єврокомісії і під керівництвом ЄС, щоб Україна в останні роки була забезпечена газом, причому йшлося не тільки про транзит, а й реверс.

Коментуючи заяву Меркель після переговорів у Берліні з Президентом України Петром Порошенком, глава Мінекономіки ФРН зазначив, що бажання німецького уряду, щоб обидва моменти були пов'язані: "з одного боку, можливість і необхідність такого інфраструктурного проекту, з іншого - забезпечення законних інтересів України у сфері безпеки і забезпечення". За словами Альтмайєра, тут лежить європейська відповідальність.

"Наша мета – щоб державний суверенітет України, звичайно ж, був збережений і в майбутньому. До цього належить у тому числі і безпечне і достатнє енергозабезпечення", - підкреслив Альтмайєр.

Раніше в інтерв'ю газеті Bild чиновник заявив, що "Північний потік-2" - це проект компаній, які вже отримали дозволи, і запевнив, що німецька сторона буде враховувати позицію України.

Читайте також: Росія не обійдеться без української ГТС – Президент пояснив, чому

Як повідомлялося, наприкінці березня компанія Nord Stream 2, засновником і єдиним акціонером якої є "Газпром", отримала дозвіл на прокладання ділянки "Північного потоку-2" у водах виключної економічної зони Німеччини в Балтійському морі. Уряд Фінляндії дозволив будівництво газопроводу в своїй ексклюзивній економічній зоні.

Компанія Nord Stream 2 має намір почати будівництво "Північного потоку-2" в 2018 році і завершити його до кінця 2019 року.

5 квітня 2018 року український парламент прийняв постанову "Про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства про неприпустимість будівництва газопроводу Nord Stream-2 і монополії Російської Федерації на газових ринках світу".

Меркель 10 квітня заявила, що Німеччина взяла до уваги позицію України щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2" і вважає важливим збереження транзиту через її територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-