Росія не обійдеться без української ГТС – Президент пояснив, чому

Росія не обійдеться без української ГТС – Президент пояснив, чому

Укрінформ
РФ в будь-якому разі не обійдеться без української газотранспортної системи. А «Північний потік-2» - це політичне, абсолютно економічно невиправдане рішення.

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам, повідомляє прес-служба глави держави.

«Росія не обійдеться без української газотранспортної системи, в будь-якому разі. Після 2019 року, в тому числі. Друга позиція – «Північний потік-2» є абсолютно політичним проектом. Туди треба вкласти 15-20 млрд, а в нас система готова», - сказав Порошенко.

За його словами, Україна готова транспортувати не 70, 80, 90 або 94-97 млрд кубічних метрів газу, які були транспортовані в 2017 році, а 150 млрд кубічних метрів.

«Тобто будівництво «Північного потоку-2» - викидання на вітер 20 млрд – є абсолютно економічно беззмістовним. І це я кажу лідерам Європейського Союзу: ви просто робите газ, який ви будете купувати, дорожчим, а свою економіку – неконкурентоздатною. Ви дієте, в даному випадку, аж ніяк не тільки в інтересах України. Ви дієте в інтересах єдності ЄС і конкурентоздатності ЄС. І я хочу вас запевнити, що мій голос так само, як і голос України дуже добре почутий», - зазначив Президент.

Читайте також: Президент - про санкції проти РФ: Коли санкції глобальні – вони є ефективні

Глава держави розповів, що під час переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель було домовлено про низку практичних кроків.

«Результатом переговорів було те, що Німеччина вперше заявила: перший пункт, що «Північний потік-2» є не лише економічним, а політичним проектом. Що ми доводили багато місяців. І друге, що він не може бути реалізований, не враховуючи інтереси України», - наголосив Порошенко.

Президент зауважив, що під час переговорів з великим другом України – прем’єр-міністром Данії паном Ларсом Лекке Расмуссеном також було задекларовано в якості важливої умови – захист інтересів України. «Послухайте, коли це було, щоб більшість європейських країн у своїх переговорах по внутрішніх рішенняї по енергетичній безпеці ЄС кожний раз наголошували на необхідності врахування інтересів України?», - зазначив він.

За його словами, це стало результатом підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, здійснених Україною реформ, які визнані ЄС і є фактично фундаментом для розширення напрямків співпраці в так зване «Східне партнерство +».

На уточнююче запитання, як саме інтереси України будуть враховані, Президент зауважив: «Це можуть бути різні варіанти – починаючи від того, що Україні буде гарантовано не зниження обсягу транзиту».

Президент наголосив, що всі газові угоди РФ з усіма країнами ЄС мають застереження про Стокгольмський арбітраж. Глава держави підкреслив: «Сьогодні ми бачимо, що Росія не виконує рішення Стокгольмського арбітражу не лише в частині сплати нам 4,6 млрд доларів як компенсації збитків, які виграла Україна, так і в частині постачання нам газу, де росіяни зобов’язанні були виконувати контракт. І суд це підтвердив».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-