Євросоюз готовий до нових санкцій проти Сирії - Могеріні

Євросоюз готовий до нових санкцій проти Сирії - Могеріні

Заява
Укрінформ
Європейський Союз засудив застосування хімічної зброї в Сирії і закликав розслідувати ці злочини.

Заява верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні з цього приводу розміщена на сайті Ради ЄС.

 "Європейський Союз знову заявляє про своє рішуче засудження неодноразового застосування сирійським режимом хімічної зброї, що було підтверджено спільним механізмом з розслідування Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ)/ООН (JIM) і про що постійно повідомлялося у останні місяці зі Східної Гути та інших районів Сирії, включаючи найостанніші повідомлення про руйнівний хімічний напад на Думу", - йдеться у документі.

У цьому контексті ЄС було поінформовано про цілеспрямовані авіаудари США, Франції та Великої Британії по об'єктах хімічної зброї у Сирії. Ці конкретні заходи були вжиті з єдиною метою - запобігти подальшому використанню сирійським режимом хімічної зброї та хімічних речовин у якості зброї вбивства власного народу, - підкреслила представник Євросоюзу.

ЄС підтримує всі зусилля, спрямовані на запобігання застосування хімічної зброї, сказала Федеріка Могеріні. Глибоко шокуючим вона назвала той факт, що міжнародне співтовариство досі стикається із фактами застосування хімзброї, що підтверджується місією ОЗХЗ. Доповіді групи показують, що сирійські звіти не можуть бути повністю підтверджені як точні і такі, що повністю відповідають Конвенції з хімічної зброї.

Читайте також: Радбез ООН призначив засідання щодо Сирії

"Підзвітність є обов'язковою умовою. Застосування хімічної зброї та хімічних речовин у якості зброї є військовим злочином і злочином проти людяності. Винні будуть притягнуті до відповідальності за це порушення міжнародного права", - пообіцяла Федеріка Могеріні. За її словами, ЄС глибоко шкодує про те, що у листопаді 2017 року не був продовжений мандат JIM, який встановлений резолюцією 2235 (2015) Ради Безпеки ООН для виявлення осіб, що здійснили хімічні атаки. У зв'язку із цим вона висловила жаль, що Рада Безпеки ООН досі не ухвалила рішучої резолюції про відтворення цього незалежного механізму.

У заяві міститься нагадування про те, що у липні 2017 року і у березні 2018 року ЄС ввів додаткові обмежувальні заходи відносно високопоставлених сирійських чиновників і вчених за їхню роль у розробці та застосуванні хімічної зброї і завжди готовий розглянути питання про введення додаткових заходів у разі потреби.

Брюссель закликає всі країни, зокрема Росію та Іран, використовувати свій вплив для запобігання подальшому застосуванню хімічної зброї сирійським режимом, заявила верховний представник. ЄС, зазначила вона, знову заявляє, що не може бути іншого рішення сирійського конфлікту, окрім політичного. "У нас спільна мета - не допустити ескалації насильства, яка могла б трансформувати сирійську кризу у більш широку регіональну конфронтацію із непередбачуваними наслідками для Близького Сходу і для всього світу", - йдеться у заяві.

ЄС закликає всі сторони у конфлікті, особливо режим Асада і його союзників, дотримуватися режиму припинення вогню і негайно забезпечити гуманітарний доступ і медичну евакуацію, як це було одноголосно погоджено у резолюції 2401 РБ ООН.

Друга Брюссельська конференція щодо Сирії, яка відбудеться 24-25 квітня 2018 року за співголовуванням ЄС та ООН, надасть можливість усій міжнародній спільноті відновити послідовну підтримку політичного процесу і взяти на себе нові зобов'язання з надання допомоги основним жертвам цього конфлікту, що триває, а саме сирійському народові всередині і за межами Сирії, вважає Федеріка Могеріні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-