Ніхто, крім Варшави, не буде шукати правду про Смоленську катастрофу — Качинський

Ніхто, крім Варшави, не буде шукати правду про Смоленську катастрофу — Качинський

Укрінформ
Росія весь час заперечує очевидні речі та звинувачення на свою адресу, чим продовжує себе компрометувати. Свою провину за Смоленську катастрофу, якщо її буде доведено, Москва також заперечить.

Таке переконання в інтерв'ю тижневику Gazeta Polska висловив лідер правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський.

"Якщо б участь (Росії у Смоленській катастрофі - ред.) було доведено, то Кремль, без сумніву, діяв би так само, як у випадку всіх інших злочинів Росії, які було доведено. Росію ловлять "на гарячому", вона компрометує себе, але продовжує усе заперечувати", - заявив Качинський.

Лідер PiS підкреслив, що хоч нинішня міжнародна кон'юнктура щодо негативного ставлення до Росії є сприятливою для Польщі, він не має сумніву: ніхто, крім Варшави, не намагатиметься дізнатися правду про Смоленську катастрофу.

"Моя позиція у справі міжнародної допомоги, що стосується з'ясування обставин трагедії 10 квітня 2010 року, є незмінною: наївно думати, що хто-небудь замість нас дізнається правду про причини смерті делегації, яку очолював мій брат. Маємо бути реалістами: якщо ми самі з цим не впораємося, то ніхто заради нас не наражатиме свої міжнародні контакти", - констатував Качинський.

Як повідомлялося, створена при Міноборони Польщі урядова підкомісія з розслідування причин Смоленської катастрофи поновила слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій вона розглядає вибух на борту літака, який стався ще до його зіткнення із землею. Раніше політики PiS неодноразово зазначали, що у смерті екс-президента Леха Качинського могла бути зацікавлена Москва, яка хотіла таким чином помститися йому, зокрема за активну підтримку Грузії та України. 

Читайте також: Смоленська трагедія: висновки експертів із США можуть стати "переломними"

Як відомо, 10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився урядовий Ту-154М, яким представники польської політичної та військової еліти включно з президентським подружжям Леха та Марії Качинських прямували на відзначення 70-х роковин Катинського злочину. Загинули усі 96 людей, які перебували на борту. 

Польська урядова комісія в 2011 році опублікувала рапорт, в якому, не знімаючи відповідальності з російської сторони, основну провину за катастрофу поклала на пілотів урядового літака. Нинішня польська комісія при Міноборони РП вважає рапорт попередньої комісії недостовірним, оскільки в ньому не враховано багато чинників, які могли мати вплив на катастрофу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-