Смоленська трагедія: висновки експертів із США можуть стати

Смоленська трагедія: висновки експертів із США можуть стати "переломними"

Укрінформ
Кінцевий рапорт про причини Смоленської катастрофи не буде оприлюднений до 10 квітня, коли вшановуватиметься восьма річниця трагедії.

Про це повідомив лідер правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський в інтерв’ю виданню Gazeta Polska, повний текст якого буде оприлюднений пізніше. Окремі цитати з нього опубліковано на Polskatimes.pl.

“Ми знаємо, що кінцевого рапорту не буде на восьму річницю катастрофи. У свою чергу буде частковий рапорт, який, думаю, покаже, що було беззаперечно доведено”, - заявив Качинський.

За його словами, у документі також буде вказано, на які питання підкомісія, яку нещодавно очолив екс-глава Міноборони Антоній Мацеревич, продовжуватиме шукати відповіді.

Як підкреслив Качинський, “дуже важливими, а, можливо, переломними” можуть стати результати роботи залучених американських експертів, які декілька тижнів тому досліджували на авіабазі у Мінську-Мазовецькому поблизу Варшави літак Ту-154М, аналогічний тому, що розбився під Смоленськом.

“Але потрібно почекати. Це дуже точні, глибокі технічні дослідження, які потребують часу”, - зазначив Качинський.

Він додав, що ці дослідження триватимуть близько року, а можливо, й більше.

Читайте також: Смоленська катастрофа: дедалі більше поляків схиляються до версії теракту

Торік Качинський заявив, що до річниці Смоленської катастрофи підкомісія під керівництвом Мацеревича представить громадськості деталі трагедії.

Як повідомлялося, створена при Міноборони Польщі урядова підкомісія з розслідування причин Смоленської катастрофи поновила слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій вона розглядає вибух на борту літака, який стався ще до його зіткнення із землею. У січні цього року члени комісії повідомили, що причиною катастрофи стала серія вибухів - у крилі, слоті та в центроплані літака, що підтвердив аналіз механізму удару дверей об землю. Ці твердження ляжуть в основу технічного рапорта щодо причин Смоленської катастрофи, який буде оприлюднено до 10 квітня.

Як повідомлялося, 10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився урядовий Ту-154М, яким представники польської політичної та військової еліти включно з президентським подружжям Лєха та Марії Качинських прямували на відзначення 70-х роковин Катинського злочину. Загинули усі 96 людей, які перебували на борту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-