На мітинг із нагоди 100-річчя об'єднання Молдови з Румунією приїхав Бесеску

На мітинг із нагоди 100-річчя об'єднання Молдови з Румунією приїхав Бесеску

Фото, відео
Укрінформ
У Кишиневі на площі Великих Національних зборів проходить мітинг, приурочений 100-річчю входження Молдови (територія між Прутом та Дністром) до складу Румунії.

На цей момент на площі перебуває кілька тисяч маніфестантів, проте організатори заходу (кілька громадських організацій Молдови та Румунії) очікують збільшення кількості учасників до 100 тисяч, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Молдові.

У мітингу беруть участь колишній президент Румунії, нині керівник румунської партії "Народний рух" Траян Бесеску, глава Націонал-ліберальної партії Румунії Людовік Орбан, один з керівників Бухарестської мерії Даніель Тудораке, глава румунського опозиційного руху Союз за порятунок Румунії Дан Барна.

З молдавського боку у маніфестації беруть участь керівник партії Національної єдності, екс-міністр оборони Молдови Анатол Шалару, представники Націонал-ліберальної реформаторської партії на чолі із Анною Гуцу, а також лідер партії "Дія та солідарність", екс-кандидат у президенти Молдови Майя Санду.

Як повідомив раніше спікер парламенту Молдови, в урочистостях у Румунії, які пройдуть 27 березня, візьме участь і офіційна делегація парламенту та уряду Молдови.

Опозиційна пропрезидентська Партія соціалістів Молдови відмовилися від проведення контрманіфестацій, мотивувавши свою відмову можливими провокаціями з боку організаторів мітингу.

Читайте також: Бесеску: об'єднання Молдови і Румунії усуне наслідки злочинної змови

Згідно з історичними даними, 27 березня 1918 року депутати Державної ради (Сфатул Церій) Молдавської демократичної республіки одностайно проголосували за входження країни (територія між Прутом та Дністром) до складу Румунії. Молдова перебувала у складі Румунії до 1940 року, коли після ультиматуму радянської влади румунська армія та жандармерія залишили територію між Прутом та Дністром, а 2 серпня того ж року було утворено Молдавську РСР.

У серпні 1991 року депутати парламенту Молдови ухвалили Декларацію про незалежність і про вихід зі складу СРСР.

Видео: pavel maftei

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-