Депутат Сейму підозрює, що польсько-українських відносинах мутять воду спецслужби РФ

Депутат Сейму підозрює, що польсько-українських відносинах мутять воду спецслужби РФ

Укрінформ
Російські спецслужби ініціюють різні дії, що мають на меті погіршити польсько-українські відносини.

При цьому вони використовують емоції навколо складних сторінок спільної історії, зокрема Волинської трагедії 1943 року. Про це за результатами закритого засідання комісії Сейму з питань сцецслужб, під час якого заслухано керівників усіх польських спецслужб на предмет участі Росії у розпалюванні ворожнечі між Польщею та Україною, заявив голова цієї комісії Марек Опьола, інформує infosecurity24.pl.

"Дуже складне питання - наскільки те, що відбувається у польсько-українських відносинах, інспірується російськими спецслужбами. Як правило, дуже складно отримати тверді докази, але наші спецслужби вказують на різного роду дії, які могли мати глибоку інспірацію з боку спецслужб Російської Федерації",- заявив Опьола.

Водночас він зауважив, що з інформації, яку представили на засіданні керівники служб військової та цивільної розвідок та контррозвідок Польщі, не є однозначним твердження української сторони, що за усіма такого роду діями стоїть Росія. 

За його словами, слідчі мають встановити, чи дії польських радикалів з руху "Фаланга", які на початку лютого кинули "коктейлі Молотова" в офіс угорської меншини в Ужгороді, також було зроблено за участю російських спецслужб.

Він зауважив, що це дуже складна справа, яка має багато ліній і є дуже "новаторською".

Водночас Опьола звернув увагу, що антиукраїнські дії в Польщі не набувають таких "екстремальних форм" як антипольські в Україні. У цьому контексті він звернув увагу на постріл з гранатомета по будинку генконсульства Польщі в Луцьку, що мало місце торік у березні.

Позитивним фактом депутат Сейму назвав те, що у Польщі не знаходять підтримки російські "пропозиції перегляду кордонів України".

"На щастя, це зерно не знаходить благодатного грунту (в Польщі)", - констатував голова комісії Сейму з питань спецслужб.

Опьола звернув увагу, що в інтересах Кремля є погані відносини між поляками й українцями і розповсюдження у Польщі думки, що Україна є нестабільною країною, що має утверджуватися завдяки анексії Криму й окупації Донбасу. Цій тезі служить поширення Росією неправдивої інформації про нібито задіяння польської армії, добровольців чи техніки до бойових дій на Донбасі.

Читайте також: Шлях у нікуди. Погіршення відносин між Україною та Польщею на руку Росії

Польський депутат наголосив також, що російські спецслужби дуже добре опанували техніку розпалювання емоцій між українцями і поляками, зокрема використовуючи пам'ять про Волинську трагедію 1943 року. 

"Ця питання вміло використовується і підігрівається завдяки різного роду знищенням пам’ятників та іншим діям. Це не береться нізвідки", - резюмував Опьола.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-