Генпрокуратура Польщі: Одне з положень

Генпрокуратура Польщі: Одне з положень "історичного " закону є неконституційним

Укрінформ
Одне з положень закону про Інститут національної пам'яті (ІНП) Польщі є неконституційним.

Про це йдеться в позиції Генпрокуратури Польщі для Конституційного суду країни стосовно цього закону, який перебуває на розгляді в КС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Генпрокуратура просить визнати неконституційним положення, яке передбачає, що "дія закону застосовується до громадянина Польщі та іноземця, які вчинили злочин, незалежно від законодавства місця (країни) скоєння злочину".

У Генпрокуратурі зазначають, що погоджуючись на вписання до закону покарання за кордоном, польський законодавець не взяв до уваги, що ефективність застосування цього положення за межами країни може бути невисокою.

"Це може призвести до зворотніх результатів, ніж це передбачалося, і як наслідок - до поставлення під сумнів авторитету Польщі, яка не зможе виконати цю норму законодавства", - йдеться в обгрунтуванні генпрокуратури РП.

Читайте також: МЗС: Україна скасує заборону на ексгумацію — чекає кроків від Польщі

Як інформувалося, президент Польщі Анджей Дуда на початку лютого підписав закон про ІНП, який, зокрема, передбачає покарання за заперечення злочинів "українських націоналістів" проти громадян Польщі упродовж 1925-1950 років. Водночас Дуда направив закон на розгляд Конституційного суду. КС повинен оцінити, чи не суперечитьзакон статті Конституції про свободу висловлювань, та оцінити положення кримінального характеру, що випливають із цього закону.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції.

КС має необмежений час на розгляд положень закону. Однак, за неофіційною інформацією, суд не зволікатиме з рішенням та оприлюднить його упродовж кількох найближчих тижнів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-