Горбулін про

Горбулін про "страшилки" Путіна: у Росії на бойовому чергуванні – лише 42 "Сатани"

Укрінформ
На сьогодні на бойовому чергуванні у Росії залишилось лише 42 ракетні комплекси РС-20 "Воєвода" (за класифікацією НАТО - SS-18 "Сатана"). І найближчим часом не з'явиться новий важкий ракетний комплекс "Сармат", про який заявляв Путін.

Таке припущення зробив директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Володимир Горбулін, який узяв участь у Міжнародній спеціалізованій науково-практичній конференції "Законодавче забезпечення парламентського контролю в оборонно-промисловому комплексі України" у Києві, повідомляє сайт НІСД

"Горбулін сумнівається в появі на бойовому чергуванні РФ найближчим часом нового важкого ракетного комплексу і вважає некоректним його порівняння із розробленим за часів колишнього СРСР у ДП "КБ Південне" (м. Дніпро) і який дотепер перебуває на бойовому чергуванні РВСН РФ ракетного комплексу РС-20 (за класифікацією НАТО - SS-18 "Сатана")", - йдеться у повідомленні.

Директор НІСД скептично сприйняв нещодавній виступ президента РФ Володимира Путіна перед Федеральними зборами РФ, під час якого російський президент "лякав світ казками" про новий важкий російський ракетний комплекс "Сармат", порівнюючи його із розробленим в Україні в радянські часи комплексом "Воєвода" (первісна версія РС-36М2). 

Горбулін вказав на те, що  невідомо, коли ракетний комплекс "Сармат" буде прийнятий  на озброєння. "На сьогодні ракетний комплекс "Сармат" - це ще лише так званий масгабаритний макет, що пройшов наприкінці 2017 року стадію броскових випробувань... Досвід показує, що від першого броскового випробування до здачі такого комплексу на бойове чергування минає 4-5 років... Російським розробникам необхідно, зокрема, провести льотно-конструкторські випробування "Сармата", і тільки після цього він буде прийнятий на озброєння", - заявив Горбулін.

У цьому зв'язку директор НІСД також зауважив, що  "розповідати казки, яка це ракета для того, щоб усі злякалися - дуже некоректно".  

Читайте також: Пентагон: Путін не здивував США заявами щодо нових ракет

Директор НІСД повідомив, що за часів колишнього СРСР загалом було виготовлено 308 ракет Р-36М2 з установленим гарантійним терміном бойового чергування 15 років. Поставки ракет на озброєння СРСР були розпочаті в 1985 році, на сьогодні на бойовому чергуванні РВСН РФ залишилось 42 ракети РС-20. 

Як зазначив Горбулін, протягом 2000-х років керівництво РФ двічі зверталося до української сторони з проханням щодо продовження гарантійних термінів комплексу РС-20 українськими підприємствами ДП "КБ "Південне" і ДП "Південмаш" (обидва у м. Дніпрі). "У новій геополітичній ситуації ця функція покладена на російський державний ракетний центр (ДРЦ) ім.Макеєва (Міас, Челябінська область)", - зазначив він. 

При цьому Горбулін також засумнівався, що найближчим часом РФ буде готова зняти з бойового чергування РВСН РС-20 "Воєвода". За його словами, російське військове керівництво "не планує повністю знімати з бойового чергування ці 42 ракети, допоки не з’явиться той самий "Сармат".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-